Acasă Revista Presei

Nou tip de înșelăciune cu certificate verzi | Anunțul poliției

1767
certificatul digital - green pass înșelăciune cu certificate verzi

Poliția a descoperit un nou tip de înșelăciune cu certificate verzi (green pass) false.

Conform Direcției de Investigare a Criminalității Economice, persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive (conțin cuvintele vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine card) și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și își transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat. Acestora le este solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Plata este solicitată în echivalent bitcoin (prin automatele de plată) sau în euro, prin aplicația PayPal. Totodată sunt oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție”, transmite poliția.

La final, după efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul.

Polițiștii spun că acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată. Totodată cei care au fost înșelați ezită să anunțe poliția, întrucât se încadrează la fapte de natură penală. (Sursa: Romania24)

Articolul precedentUn liceu și o grădiniță din Sibiu au trecut în totalitate în online
Articolul următorRata incidenței a crescut ușor la Mediaș | Situație similară și în județ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.