Acasă Nova TV

Încă un focar de pestă porcină în zona Mediaș

396
focare de pestă

Încă un focar de pestă porcină în zona Mediaș.

În data de 21 iulie 2021, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană în localitatea Hoghilag, în urma morții a 2 porci. Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru focar și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș.  Astfel, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea HOGHILAG, cu o  rază   de 3 kilometri, incluzând  localitățile Hoghilag și Dumbrăveni. De asemenea a fost stabilită o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri care cuprinde și zona de protecție incluzând localitățile Prod, Laslea, Florești, Roandola, Valchid, Șaroș pe Târnave, Alma și Ernea din județul Sibiu, respectiv Seleuș, Daneș, Cund, Sântioana și Viișoara din județul Mureș.

Totodată, s-a recurs la uciderea celor 13 suine din exploatație,  prin metoda ,,ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii s-a realizat prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localității Hoghilag.

Evaluarea animalelor și produselor se va derula conform  Hotărârii De Guvern numărul 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea și plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor. În cazul acestui focar au fost evaluate și vor fi despăgubite un număr de 12 capete suine. Pentru un cap suina nu s-a efectuat evaluarea, acesta fiind neidentificat.

Articolul precedentMediaș 120 | În dialog cu Iulia Anamaria Ghidiu despre al doilea său volum de poezie
Articolul următorRata actuală a incidenței | Cazuri active în 5 localități

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.