Acasă Revista Presei

Derapaje grave pe piața de energie și gaze | Absolut toate costurile transferate exclusiv consumatorilor

624
Derapaje grave pe piața de energie și gaze

Asociația Energia Inteligentă solicită intervenția de urgență a instituțiilor responsabile cu supravegherea și asigurarea funcționării corecte a pieței de energie și gaze naturale (ANRE, Consiliul Concurenței și ANPC).

Asociația cere stoparea urgentă a derapajelor grave de pe piață și a căror victime sunt, deocamndată, consumatorii non casnici.

Contractele ferme cu preț fix încheiate pe perioadă determinată, între unii furnizori și consumatori, sunt denunțate astăzi de către furnizori. Consumatorii non casnici sunt puși fie în situația să-și întrerupă activitatea, fie ”forțati” să  accepte creșteri imense de prețuri (30 – 60%) cu repercusiuni catastrofale asupra viabilității lor economice, se menționează într-o postare semnată de Dumitru Chisăliță pe asociatiaenergiainteligenta.ro.

Practica, inițiată în luna februarie 2021 de câțiva furnizori, a ajuns să fie astăzi un fenomen generalizat, mii de consumatori fiind puși în această situație. Denunțarea unui contract ferm trebuie să fie o situație excepțională și nu o regulă de reglaj a profitului furnizorului sau de șantajare a consumatorului să accepte prețuri mai mari. Asumarea obligatiilor contractuale nu este opțională.

Furnizorii trebuie obligați să înceteze această practică, prin care toate, absolut toate costurile să fie transferate exclusiv consumatorilor.

Având în vedere reglementările în vigoare și condițiile de licențiere a furnizorilor, Asociația Energia Inteligentă cere luarea de urgență a unor măsuri de sancționare a furnizorilor care folosesc astfel de practici abuzive în piață și de protejare a consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here