Acasă Nova TV

Focar de pestă porcină la Velț | 100 porci au fost uciși

1008
pestă Bazna Velț

Încă un focar de pestă porcină a fost identificat la Velț.

În data de 20 mai, pe raza județului Sibiu a fost identificat un focar de Pestă Porcină Africană. Focarul se află în trei exploatații din localitatea Velț, în urma morții a 11 porci. Ca urmare a confirmării acestui focar a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferent focarului și a fost adoptată decizia comună cu județul Mureș și Alba.

,,Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele. Începând cu data de 19.05.2021 se stabilește o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Velț cu o  rază de 3 kilometri, incluzând  localitatea Velț. Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt F.V.32 Dârlos – județul Sibiu, F.V.63 Târnăveni și F.V.62 Gănești, județul Mures.

Începând cu data de 19.05.2021 se stabilește o zonă de supraveghere în jurul focarului din localitatea Velț , cu o rază de 10 kilometri, (cuprinde si zona de protecție) incluzând localitățile:  Blajel, Păucea, Bazna, Mediaș,  Românești, Boian, Curciu și Valea Lungă  – toate în județul Sibiu ; localitățile Tătârlaua și Cetatea de Baltă – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Seuca, Adămuș, Dâmbău, Târnăveni și Băgaciu – în jud. Mureș.

Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.32 Dârlos și F.V.28 Bazna– din jud. Sibiu; F.V. 28 Jidvei și F.V.27 Veseuș – din jud. Alba și  F.V. 62 Gănești din jud. Mureș.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 100 porci, aceștia fiind uciși. Evaluarea animalelor şi produselor se va derula conform  Hotărârii numărul 1.214 din 7 octombrie 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor” se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Sibiu.

Foto: arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here