Acasă Nova TV

Încă 2 focare de pestă porcină identificate | Unul este la Velț

500
focare de pestă

Încă 2 focare de pestă porcină au fost identificate în județul Sibiu.

În data de 16.04.2021, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de pestă porcină africană. Un focar se află într-o exploatație din localitatea Velț, în urma morții unui porc, iar al doilea focar a fost identificat în fondul cinegetic F.C. nr. 6 Avrig, în urma găsirii unui porc mistreț mort. Ca urmare a confirmării acestor focare a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri pentru fiecare focar în parte și au fost adoptate două decizii: Decizia nr 14/2021 și decizia comună cu județul Mureș și Alba.

Pentru focarul identificat în localitatea Velț s-au stabilit următoarele:

– Localitățile  aflate în zona de protecție sunt : localitatea Velț – jud. Sibiu.

– Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de protecție sunt: F.V.32 Dârlos – jud. Sibiu și F.V.63 Târnăveni – jud. Mureș.

– Localitățile aflate în zona de supraveghere sunt: Blăjel, Păucea, Bazna, Mediaș,  Românești, Boian, Curciu și Valea Lungă  – toate în județul Sibiu ; localitățile Tătârlaua, Cetatea de Baltă și Sântămărie – în jud. Alba și localitățile Delenii, Cornești, Botorca, Crăiești, Seuca, Adămuș, Dâmbău, Târnăveni și Băgaciu – în jud. Mureș.

– Fondurile de vânătoare aflate în raza zonei de supraveghere sunt: F.V.32 Dârlos și F.V.28 Bazna – din jud. Sibiu; F.V. 28 Jidvei și F.V.27 Veseuș – din jud. Alba și F.V. 62 Gănești din jud. Mureș.

În urma confirmării focarului, în exploatație mai trăiau 3 porci, aceștia fiind uciși. Nu au fost evaluate și nu s-a întocmit dosarul de despăgubire datorită neconcordanței existente între codurile de identificare ale animalelor existente în exploatația proprietarului și codurile animalelor din Baza Națională de Date.

Pentru focarul identificat în Fondul cinegetic din localitatea Avrig s-au stabilit următoarele:
  • Localitățile aflate in zona infectata sunt: Avrig, Săcădate, Bradu, Porumbacu de Jos, Porumbacu de Sus, Racovița, Sebeșu de Jos și Sebeșu de Sus din  jud. Sibiu ; 
  • Localitățile aflate în zona tampon sunt: Roșia, Cornățel, Nucet, Cașolț, Daia, Veștem, Mohu, Tălmaciu, Tălmăcel, Colonia Tălmaciu, Boița, Turnu Roșu, Glâmboaca, Colun, Scoreiu  – din județul Sibiu; 
  • Fondurile de vânătoare aflate în zona infectată sunt: F.C.6 Avrig, F.V. 5 Porumbacu și F.V. 7 Bradu – din jud. Sibiu ;
  • Fondurile de vânătoare aflate în zona tampon sunt F.V.10 Sadu, F.V. 12 Rășinari, F.V. 8 Cașolț, F.V. 24 Țichindeal, F.V. 39 Marpod, F.V. 2 Nou Român, F.V. 4 Balea, F.V. 46 Caprareț si F.V. 22 Hamba – din jud. Sibiu;

Foto: arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here