Acasă Nova TV

Să nu ne uităm eroii | 18 ani de la tragedia de la Cojocna

1455

Pe 4 martie s-au împlinit 18 ani de la tragedia aviatică de la Cojocna, în care pilotul medieşean Nicolae Sebastian Marian a decedat.

Alături de el şi-au pierdut viaţa atunci cel de-al doilea pilot Lucian Husdup, medicul Otilia Diana Cardoş şi asistentul medical Lorand Csongor Ferenczy.

În noaptea de 4 pe 5 martie 2003, un elicopter de tip Alouette YAR 316 B, aparţinând societăţii Transgaz Mediaş, închiriat de SMURD Târgu Mureş pentru transporturi medicale de urgenţă, s-a prăbuşit pe o colină situată la circa 4 kilometri de comuna Cojocna, judeţul Cluj.

Lacrimi amare

Frânturi din trecut, voci care revin în prezent. „Venea de fiecare dată şi îi alimentam elicopterul, şi nu i-am spus niciodată să mă ducă şi pe mine până în înaltul cerului şi uite că acum îl conduc eu pe ultimul drum. Nae, Nae, vino înapoi, vino aproape de noi, şi îţi luăm noi elicopter nou”. Lacrimile l-au sufocat pe şoferul camionului militar, acoperit de coroane, care l-a condus pe ultimul drum pe Nicolae Sebastian Marian, pilot care şi-a dedicat viaţa zborului.

Zi neagră

În noaptea de 4 pe 5 martie 2003, un elicopter de tip Alouette YAR 316 B, aparţinînd societăţii Transgaz Mediaş şi închiriat de SMURD Târgu- Mureş pentru transporturi medicale de urgenţă, s-a prăbuşit pe o colină situată la circa 4 km de comuna Cojocna, judeţul Cluj. Cei patru membrii ai echipajului, piloţii Nicolae Sebastian Marian şi Lucian Husdup, medicul Otilia Diana Cardoş şi asistentul medical Lorand Csongor Ferenczy, şi-au pierdut viaţa.

Alături de familie

În martie 2003, avioane şi elicoptere de luptă, au brăzdat cerul Mediaşului, pentru a-i aduce un ultim omagiu, celui care şi-a jertfit viaţa pentru a salva vieţile altora. Strada pe care se află casa părintească a fost neîncăpătoare, sute de oameni, din toată ţara, care l-au cunoscut şi apreciat, venind să fie alături de familia îndoliată de tragedie. Piloţi militari şi civili, prieteni din toată ţara, au fost prezenţi la Mediaş, şi au însoţit cortegiul funerar, escortat de o gardă militară. Cortegiul în lacrimi a străbătut drumul de la casa părintească pînă la cimitirul ortodox, însoţit de un sobor de preoţi.

„Un înger a urcat la cer. Nu putem şi nu vrem să credem că Nae a plecat dintre noi. Mai avea atâtea de făcut pe lumea asta. Acum ne priveşte dintr-o lume mai bună” au fost ultimele cuvinte, rostite printre lacrimi, la groapa  săpată în Cimitirul Ortodox din Mediaş, de către un coleg de armată, printre salvele de armă trase în memoria celui care a fost ridicat de către Ministrul Apărării Naţionale, în grad de căpitan-comandor post-mortem, Nicolae Sebastian Marian.

Cetăţean de onoare post-mortem

Acum 13 ani ani, echipajul care a căzut la datorie a fost comemorat la sediul societăţii Transgaz. Familia, colegii, prietenii au participat la o ceremonie solemnă, în memoria celor care au fost Nicolae Sebastian Marian şi Lucian Husdup. Familia îndoliată a primit din partea primarului Mediaşului, diploma care atestă că Nicolae Sebastian Marian este cetăţean de onoare al municipiului. Conducerea Transgaz a oferit şi ea o diplomă omagială şi o plachetă.

De asemenea doi ani mai târziu în anul 2010, în curtea Centrului de Documentare şi Informare Gaze Naturale din municipiul Mediaş a fost realizat de către societatea Transgaz un moment dedicat memoriei celor doi piloţi căzuţi la datorie.

Astăzi, au fost aprinse lumânări la monumentul care amintește de cei doi piloți.

VIDEO: Să nu ne uităm eroii – Campanie Nova TV Mediaș 2008

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.