Acasă Revista Presei

Primele doze de vaccin anti-COVID au ajuns la București | Răspuns protector și reacții adverse la vaccin

372
vaccin anti covid

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au ajuns la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19.

Vaccinurile au ajuns la Institutul Cantacuzino, transportate în gheață carbonică, fiind necesară păstrarea lor la o temperatură de -80 de grade Celsius.

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că logistica de distribuție este asigurată de compania Pfizer/BioNTech.

Campania de vaccinare începe în acelaşi timp în România ca în Europa. S-a muncit foarte mult şi am reuşit să avem totul pus la punct ca să începem în aceeaşi zi când începe în toată Europa campania de vaccinare.

Este un moment important, îl aşteptăm de un an de zile, din momentul în care am aflat de această pandemie, iar apariţia vaccinului, livrarea şi distribuirea într-un timp record vor ajuta la limitarea şi la eradicarea pandemiei într-o perioadă cât mai scurtă„, a afirmat premierul Cîţu.

Duminică, 27 decembrie, începe oficial campania de vaccinare anti-COVID în toate cele 10 spitale de boli infecțioase aflate în prima linie în lupta împotriva virusului.

Săptămânal România va primi în jur de 140 000 de doze, a mai spus primul ministru. Vaccinarea în România este gratuită și nu este obligatorie.

Răspunsul protector al vaccinului începe la 14 zile de la prima doză, dar beneficiul este maxim la 7 zile de la a doua doză, a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonator al campaniei de vaccinare la nivel naţional.

În ceea ce privește efectele adverse, Gheorghiță a spus că acestea sunt de intensitate ușoară-medie, locale, cele mai frecvente, durere la locul de administrare, roșeață, dar pot fi și febră, dureri musculare, articulare. Totuși ”au fost reacții la persoane care aveau istoric de reacții alergice severe”.

Pentru a avea efectul dorit, cel puțin 60%-70% din populație ar trebui să se vaccineze. În acest moment însă, potrivit lui Raed Arafat, rata de acceptare a vaccinului este estimată, la populația generală, la 30%-40%. (Foto Digi24)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here