Acasă Revista Presei

Legea Carantinei și Izolării în vigoare de Marți | Pozitivii externați la cerere vor fi reinternați sau izolați

2488
Legea Carantinei și Izolării în vigoare de Marți

Legea Carantinei și Izolării a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare de Marţi.

Noua lege intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Premierul Ludovic Orban a solicitat responsabililor din sistemul medical și şefilor DSP să aibă pregătite bazele de date cu persoanele diagnosticate cu COVID-19 care s-au externat la cerere din spitale şi cu persoanele lor de contact, pentru a putea emite deciziile de izolare la domiciliu începând de Marți 21 iulie.

Prevederi din Legea Carantinării și Izolării:

O persoană asimptomatică, dar depistată pozitiv cu coronavirus, va fi internată obligatoriu în spital timp de 48 de ore. În cazul în care starea sa nu se agravează, poate fi ulterior externată şi izolată la domiciliu încă 12 zile. Pe baza recomandării medicului, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) este instituţia care decide dacă o persoană necesită internarea timp de 14 zile sau dacă poate fi izolată la domiciliu.

– Dacă starea unei persoane asimptomatice se înrăutăţeşte în decurs de 48 de ore, va rămâne obligatoriu internată în spital până se va vindeca (câte zile va fi necesar).

O persoană izolată la domiciliu se angajează printr-o declaraţie pe proprie răspundere să respecte normele de conduită impuse de DSP. De asemenea, se angajează că are facilităţile locative necesare astfel încât să trăiască separat de restul familiei. În caz contrar, riscă amendă sau chiar dosar penal. Poliţia locală va verifica zilnic respectarea condiţiilor de izolare, iar DSP – starea de sănătate a bolnavului asimptomatic.

Carantina se aplică pentru persoanele care se întorc în România din ţările declarate zone roşii. Prima opţiune este carantina la domiciliu, însă cetăţenii pot opta şi pentru carantină în sistem instituţionalizat.

Ministrul Sănătăţii poate impune detaşarea unui cadru medical pentru o perioadă de maximum 30 de zile. Medicul va primi un spor salarial de 50%, plus diurne, prin urmare va beneficia de o leafă dublă în luna în care va fi detaşat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here