Acasă Nova TV

50 ani de la marea inundație care a lovit Mediașul în 1970 | VIDEO

4960
1970

50 ani de la marea inundație care a lovit Mediașul în 1970.

În urmă cu exact 50 ani, pe 14 mai 1970, în jurul orei 10:45, apele râului Târnava Mare au rupt digul la 4-5 kilometri de Mediaș în amonte, în zona comunei Brateiu. Apa s-a revărsat imediat peste câmp, iar, în scurt timp a ajuns în oraș și a inundat o zonă mare acestuia, cuprinsă între Strada Stadionului – Dealul Furcilor, panta ce urcă la Spitalul Municipal, intersecția străzilor din zona poștei, Fabrica 8 Mai, uzina Automecanica, Unitatea Militara de Aviație și fabrica de textile. Apa avea înălțimea de aproximativ 3 metri și ajungea la podul caselor.

Din cauza nivelului ridicat al apelor, podul care ducea în cartierul Gura-Câmpului a fost grav avariat, iar pasarela pietonală a fost ruptă. Același lucru s-a întamplat și cu pasarela din zona stadionului. Practic, cartierul a rămas izolat, iar pentru aprovizionare s-a adus mâncare din comuna Bazna. De asemenea, în cartierul Aviației mâncarea ajungea cu bărcile.

Pe lângă inundația din 14 mai, în perioada 24 mai – 4 iunie au mai avut loc încă două inundații asemănătoare, dar de proporții mai mici. Pompierii militari au participat atunci la salvarea persoanelor rămase în case, în parcuri sau cățărate în copaci. Dupa retragerea apelor, pompierii au început evacuarea acestora din oraș si subsolurile caselor de locuit, din instituții și intreprinderi.

La aceasta operațiune au fost concentrate 64 motopompe din județul Sibiu, 42 aspersoare de irigat, 36 vitanje și 7 autopompe cisternă. În total, utilajele au functionat 10.581 de ore, ofițerii au efectuat 2.766 ore de misiune, subofițerii 3.550 ore de misiune,  militarii în termen 9.200 ore de misiune. În urma acestor operațiuni s-au evacuat 1.640.383 metri cubi de apă din 657 imobile de locuit, intreprinderi și instituții.

După inundațiile care au lovit Mediașul în 1970, iar apoi în 1975, au fost construite diguri puternice. În momentul de față, în municipiul Mediaș sunt 12,5 kilometri de diguri, 6,3 kilometri pe un mal și 6,2 kilometri pe celălat mal. Înălțimea acestora variază între 4-6 metri, în funcție de nivelul fundului apei. Digurile au fost dimensionate pentru debite de apă foarte mari, iar în momentul actual ele ar putea asigura fără probleme tranzitarea apelor care au lovit orașul în 1970.

Video&foto:David Reu&Ioan David

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.