Acasă Transilvania Online

Proiectul Autonomia Ținutul Secuiesc adoptat tacit de Camera Deputaților | Prevederile proiectului

424
Proiectul Autonomia Ținutul Secuiesc adoptat tacit

Proiectul de lege prin care Ţinutul Secuiesc devine regiune autonomă cu personalitate juridică în România a trecut, tacit, fără dezbatere, de Camera Deputaților.

Conform inițiativei legislative, depusă de deputați UDMR cu o zi înainte de Crăciunul 2019, limbile maghiară şi română vor fi folosite în instituţiile publice de cetăţenii domiciliaţi în Ţinut.

Guvernul nu susține adoptarea măsurii legislative cu privire la Ținutul Secuiesc.

Proiectul de lege are avize negative în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților dar a depășit termenul de dezbatere și adoptare în plen prin urmare, potrivit regulamentului, se consideră adoptat fără dezbatere.

Conform proiectului adoptat de Camera Deputaților, Ținutul Secuiesc este delimitat astfel: ”Teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş (Marosszék) care aparţine judeţului Mureş.

Statutul de Autonomie al Ţinutului Secuiesc, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc”, arată proiectul de lege.

Citește toate prevederile pe Digi24

ACTUALIZARE:

Proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc a fost respins de senatori, după o ședință care a durat aproape 2 ore. Au fost 135 de senatori prezenți, dintre care 126 au votat pentru raportul de respingere și 9 voturi împotriva raportului. Doar senatorii UDMR au votat pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Senatul este cameră decizională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here