Acasă Revista Presei

Coronavirus România | Am decis să DECRETEZ STARE DE URGENȚĂ la începutul săptămânii viitoare

1318
Coronavirus România STAREA DE URGENȚĂ

Preşedintele Klaus Iohannis va decreta stare de urgenţă la începutul săptămânii viitoare, ca urmare a epidemiei de coronavirus.

România a depăşit astăzi 100 de cazuri de îmbolnăviri.

Am decis să decretez stare de urgenţă la începutul săptămânii vitoare. Acestă stare de urgenţă va face posibilă alocarea de noi resurse. Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulţi bani pentru medicamente. Această procedură va permite să se facă achiziţii. Împreună şi numai împreună vom reuşi să trecem cu bine şi peste această criză,” a spus Iohannis.

Conform legii starea de urgență se referă la situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Totodată, starea de urgență prevede posibilitate restrângerii unor drepturi şi libertăţi fundamentale, cu excepţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

Acest lucru poate însemna, de exemplu, interzicerea manifestărilor, a adunărilor publice, chestiuni care, oricum, au fost deja luate de guvern în scopul evitării răspândirii coronavirusului.

Mai trebuie ştiut că legea acordă, într-o astfel de situaţie, puteri sporite ministrului de Interne, scrie Digi24.

Coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului Administrației și Internelor.

Practic, ministrul de Interne poate emite ordine şi ordonanţe militare, când starea de urgență a fost instituită pe întregul teritoriu al țării. Ordonanţele militare şi ordinele emise au caracter obligatoriu, de lege.

Autorităţile militare şi publice pot limita sau interzice circulaţia maşinilor sau a persoanelor. Ele pot să emită așa numitele „permise de liberă circulaţie” și să efectueze controale, razii sau să evacueze persoane.

Aceleași autorități pot să raţionalizeze alimente, să închidă staţii de benzină, restaurante, cafenele, cluburi şi chiar să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor publicaţii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune.

Alte măsurile care pot fi „dispuse” pe durata stării de urgenţă includ închiderea frontierei de stat şi rechiziţionarea de bunuri.

Sursa Digi 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here