Acasă Revista Presei

Construieşti fără autorizaţie, nu obții dreptul de proprietate asupra construcției | Decizie CCR

443
furturilor locuinte - dreptul de proprietate

Persoanele care construiesc fără autorizaţie nu pot obține dreptul de proprietate asupra noilor construcții.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat Luni printr-un recurs în interesul legii. Decizia nu mai lasă nicio interpretare, astfel că lipsa autorizației de construcție va aduce după sine un impediment în a recunoaște dreptul de proprietate asupra construcției.

Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii”, potrivit deciziei din 8 aprilie, postată pe site-ul instanţei.

În cazurile în care nu exista autorizație de construire, persoanele care voiau să intabuleze construcția în cartea funciară aveau nevoie de un document cu care să facă acest lucru și, astfel, cereau instanței să constate operarea accesiunii imobiliare artificiale.

Pe de altă parte, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție prevede că intabularea în cartea funciară nu se poate face fără existența unei autorizații de construcție.

De aici, a fost generată o jurisprudență contradictorie cu privire la statutul construcțiilor cu privire la care nu exista autorizație de construire.

Citește mai mult pe Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.