Acasă Revista Presei

Marea goană după bani | Statul mărește salariul minim pentru a încasa mai mult la buget

460
Salariul minim NOU, taxe mai mari

Salariul minim brut din România a ajuns să fie unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est dar taxarea este, și ea, una pe măsură, pentru că statul bagă tot mai adânc mâna în buzunarul cetăţeanului român, plătit cu un salariu minim.

Guvern a ajuns, în anul 2018, să crească a doua oară salariul minim brut tocmai pentru că are mare nevoie de bani la bugetul public. Scopul acestor măriri este de fapt să încaseze mai mult de pe urma contribuţiilor aferente acestui venit. Aceşti bani se adună de pe umerii firmelor care îşi plătesc angajaţii cu salariul minim pe economie. Ele vor fi confruntate astfel cu costuri mai mari, iar patronii care nu au bani de scos din buzunar se vor vedea nevoiţi să concedieze din personal, sau să-l plătească la negru.

De la 1 decembrie, salariul minim brut creşte de la 1.900 de lei la 2.080 de lei. Înseamnă aproximativ 446 de euro, mult peste media regiunii Europei Centrale şi de Est – de 421 de euro, scrie Digi24. Salariul minim brut variază între 500 de euro în Estonia și 261 de euro în Bulgaria.

Potrivit unei analize Deloitte, România are cea mai ridicată rată efectivă de taxare, în raport cu ţări precum Bulgaria, Serbia, Croația, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Estonia, Lituania și Letonia.

Din brutul salariului minim, statul încasează aproape 42%, în condiţiile în care media regiunii e de doar 21%. Acest lucru îl aduce pe salariatul român să primească cel mai mic procent din rezultatul muncii comparativ cu statele din regiune, adică rămâne cu mai puţini bani în mână.

Pe hârtie, un salariat român plătit cu salariul minim pe economie încasează mai mult cu 50% decât colegul său din Bulgaria, dar după plata contribuţiilor, acest avans se reduce la mai puţin de jumătate.

Ar fi, aşadar, de aşteptat ca fiscalitatea înaltă să se reflecte şi într-o calitate a vieţii mai crescută, de vreme ce salariatul investeşte mai mult în serviciile publice de educaţie, sănătate, infrastructură etc. Însă, mergând la clasamentele mondiale în acest sens, ele arată contrariul, cheltuielile publice având o eficienţă redusă.

De exemplu, Indicele de Progres Social, care măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea cetăţenilor, plasează România pe locul 44 din 146 de ţări, în urma tuturor celorlalte state membre UE„, a explicat Raluca Bontaş, partener Servicii dedicate angajatorilor globali, Deloitte România, citată de economica.net.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here