Acasă Revista Presei

ULTIMA ORĂ | DNA cere ridicarea imunităţii parlamentare pentru Tăriceanu | Luare De Mită

202
DNA a cerut ridicarea imunităţii parlamentare pentru Tăriceanu
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut ridicarea imunităţii parlamentare pentru preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, astfel că ar putea fi anchetat într-un nou dosar.

Conform Digi24, procurorii anticorupţie au cerut camerei superioare a parlamentului să aprobe urmărirea penală a preşedintelui Senatului, pentru fapte comise în calitate de premier. Călin Popescu Tăriceanu a fost premierul României în perioada 2004-2008. Parchetul General a trimis la Senat solicitarea procurorilor anticorupție.

DNA a cerut Parlamentului avizarea urmăririi penale pe numele lui preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunță și adevarul.ro. Solicitarea ar fi fost inaintată Ministerului Justitiei. Călin Popescu Tăriceanu ar fi suspectat de luare de mită, iar fapta ar fi comis-o pe vremea când era prim-ministru, în perioada 2004-2008.

Tăriceanu ar fi acuzat că a luat mită pe vremea când era prim-ministru, 10% dintr-un contract pentru licenţe software Microsoft. Potrivit surselor G4Media.ro, Tăriceanu ar fi primit mita pentru a efectua plățile aferente contractului din 2004 privind dotarea calculatoarelor din școli cu licențe Microsoft. Dosarul nu a fost instrumentat în baza protocoalelor dintre SRI și Parchete, ci pe ancheta clasică, cu denunțuri și documente.

În dosar au fost puşi deja sub învinuire doi intermediari.

Tăriceanu a mai fost cercetat de DNA pentru mărturie mincionoasă, dar a fost achitat în primă instanță.

ACTUALIZARE
Direcția Națională Anticorupție a publicat joi dimineață un comunicat în care dă detalii cu privire la cererea de urmărire penală adresată Parlamentului, pe numele lui Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, transmite Digi24.

Procurorii spun că dosarul a fost deschis la solicitarea autorităților judiciare austriece și vizează obținerea de către Călin Popescu Tăriceanu a 800.000 de dolari ce reprezintă foloase necuvenite, bani care ar fi fost folosiți în campanie electorală.

„… Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cerea autorităților judiciare austriece.

Concret, un demnitar ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse de acesta în exercitarea funcției, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10 % din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită, iar în ceea ce îl privește pe demnitar, actualmente senator, în conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, efectuarea urmăririi penale pentru infracțiunea de luare de mită este condiționată de obținerea unui aviz din partea Senatului. În acest sens, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J documentele necesare în vederea sesizării Senatului care urmează a decide.

Avizul solicitat pentru senator în cadrul dosarului penal este necesar pentru efectuarea completă a urmăririi penale și pentru a-i oferi acestuia posibilitatea să își formuleze apărările într-un cadru procesual legal.

În această etapă a procesului penal, toate persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.