Acasă Revista Presei

Propunere Incredibilă | Limitarea dreptului românilor la lucru în străinătate

493
Limitarea dreptului românilor la lucru în străinătate

Ministrul Finanțelor din România, Eugen Teodorovici, a lansat o propunere controversată în timpul unei dezbateri parlamentare. El crede că românii ar trebui să aibă drept limitat de lucru în străinătate, pe baza unui singur permis de muncă, valabil pentru maximum 5 ani într-o ţară.

Teodorovici susţine că dacă un român primeşte drept de muncă într-o altă ţară europeană şi acesta continuă să fie reînnoit, el nu o să se mai întoarcă niciodată înapoi în ţara de baştină, scrie adevarul.ro.

Permisul de muncă să fie acelaşi ca şi timp în toate statele. Nu mai ai voie, după primul permis, să-ţi reînnoieşti dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Aşa, dacă ajunge în Germania şi tot primeşte drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croaţia, România de unde a plecat. Maxim 5 ani şi, la revedere, să te duci în altă ţară să îţi cauţi loc de muncă”, a explicat Teodorovici.

Conform sursei citate, ministrul român a ridicat problema şi la nivelul miniştrilor de finanţe din cadrul Uniunii Europene.

Trebuie să învăţăm la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu încarci şi întăreşti partea de Vest şi laşi restul de Europă din fel de fel de condiţii, în afară.

Propunerea sa este cel puţin controversată, în contextul în care unul din rolurile esenţiale ale Uniunii Europene este de a garanta dreptul la libera circulaţie, prin care cetăţenii statelor membre pot lucra oriunde doresc, pentru o perioadă nelimitată de timp.

Sursa: adevarul.ro

ACTUALIZARE
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a revenit în această seară cu explicaţii privind declaraţia legată de accesul pe piaţa muncii în statele europene.

Pe pagina sa de Facebook, Teodorovici a explicat că declaraţiile au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, intenţia lui fiind aceea de a propune soluţii care să vină în sprijinul tuturor, atât din punct de vedere economic cât şi social.

NU am pus, NU pun şi nici NU voi pune vreodată în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunităţi de dezvoltare diminuate, iar economia ţării noastre fiind afectată.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here