Acasă Revista Presei

Vine Marea Beznă în România | 80% din liniile electrice aeriene expirate

466
sistemul energetic în România
Lipsa unei strategii în sectorul energetic în România va duce la căderea sistemului, iar specialiştii chiar fac pariuri când va avea loc primul black-out, scrie Silvia Vlăsceanu, director al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, pe jurnalul.ro.

În ultimii 18 ani, autorităţile au elaborat trei strategii energetice în România, ultima fiind finalizată recent, dar rezultatele notabile lipsesc. Niciuna din strategii nu a fost transpusă în practică, iar lipsa rezultatelor este vizibilă. Termocentralele româneşti au în proporţie de 80% durata de viaţă depăşită, mai mult de jumătate din liniile electrice trebuie înlocuite. Marile proiecte energetice vehiculate de autorităţi în ultimii 20 de ani au rămas doar pe hârtie, iar necesarul investiţional creşte de la un an la altul, în condiţiile în care restanţele se tot adună.

Odată cu venirea sezonului rece, limitele Sistemului Energetic Naţional vor fi testate din nou la maxim, dar nimeni nu poate spune dacă va mai rezista încă o iarnă.

(…) În lipsa unor investiţii susţinute, în 2018, aproape 84% din liniile electrice aeriene erau expirate, având anul punerii în funcţiune în perioada 1960-1979, în condiţiile în care durata de viaţă normată a liniilor este de 48 de ani. Lucrurile nu arată prea bine nici în ceea ce priveşte reţeaua de transport al gazelor, unde 72% din cei peste 13.000 de kilometri de conducte aveau nevoie de reabilitări şi modernizări.

Citește mai mult pe jurnalul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here