Acasă Revista Presei

România cu trei categorii de salariu minim brut de la 1 noiembrie

903
salariul minim brut
Salariul minim brut s-ar putea majora începând chiar cu data de 1 noiembrie 2018. Este anunțul pe care Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, l-a făcut în urmă cu câteva zile. Majorarea era prevăzută inițial la data de 1 ianuarie 2019.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a făcut public documentul care stă la baza propunerii de creştere a salariului minim brut de la 1 noiembrie, iar unii specialiști cred că este doar un paravan pentru înghețarea salariilor din 2019.

Potrivit datelor transmise de Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) la solicitarea HotNews.ro, în România sunt peste 1,7 milioane de salariați care primesc minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare.

România va avea trei salarii minime de la 1 noiembrie, dacă Guvernul va adopta o Ordonanță de Urgență în acest sens. Practic este unul standard, existent și acum, care va crește la 2080 de lei și încă două în funcție de vechime și studii, care vor fi de 2350 lei fiecare. Practic, în cazul angajaţilor fără studii superioare sau cu o vechime mai mică de 15 ani, salariul minim brut creşte cu 180 lei iar pentru cei cu studii superioare sau vechime de peste 15 ani majorarea ar fi de 450 lei.

Statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus, în acest an, dacă noile salariile minime vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, crede că veniturile în plus la buget reprezintă rațiunea pentru creșterea salariului minim mai devreme.

Creşterea salariului minim pe economie aşa cum propune Consiliul de Programare Economică va fi greu, dacă nu chiar imposibil de suportat pentru mediul privat, scrie o analiză apărută pe adevarul.ro

Salariul minim pe economie nu trebuie să crească prin lege, ci să fie rezultatul creşterii productivităţii. Alfel, patronii fie vor intra în faliment, fie vor fi nevoiţi să concedieze masiv. Mediul de afaceri nu poate susţine aceste creşteri de salariu”, a declarat pentru „Adevărul” Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Un alt efect al creşterii salariului va fi încurajarea economiei gri şi a muncii la negru, pentru că mulţi români vor prefera această variantă. Majorarea salariului minim va afecta întreg mediul de afaceri, dar mai ales domeniile din comerţ, construcţii, industria hotelieră şi serviciile alimentare, atrage atenţia şi Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni (PIAROM).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.