
În urmă cu două luni, Libris anunţa că, în numai două ore de la punerea în vânzare, cel mai recent roman Irina Binder, „Străinul de lângă mine“, s-a vândut în peste 1.000 de exemplare.
Binder a fost numită de mulţi un fenomen. Alţii au fost de părere că ceea ce scrie nici măcar nu poate fi numit literatură.
„Weekend Adevărul” a vorbit cu autoarea, cu cititori de-ai săi şi cu oameni de litere despre succesul pe care aceasta îl are.
Primele texte ale Irinei Binder au apărut mai întâi în mediul online, pe blogul „Insomnii“, unde se află germenele seriei „Fluturi“, povestea care i-a adus faima şi care avea să devină un bestseller în patru volume. Al patrulea volum urmează să fie publicat.
Între timp însă, autoarea a publicat „Străinul de lângă mine“ care se află pe primul loc în topul vânzărilor din prima jumătate a anului 2018 al unui important retailer online.
(…) Atât în cazul „Fluturi“, cât şi în cel al romanului „Străinul de lângă mine“, majoritatea comentariilor pozitive fac trimitere la lecţiile de viaţă pe care autoarea le oferă şi la faptul că ceea ce scrie emoţionează până la lacrimi. Dintre cititorii Irinei Binder – care sunt majoritar de gen feminin- mulţi au refuzat să ne spună ce le-a plăcut la romanele „Fluturi” sau „Străinul de lângă mine”.
Mergând însă direct la sursă, Irina Binder a povestit într-un scurt interviu pentru „Weekend Adevărul” că nu se aştepta ca romanele sale să aibă un asemenea succes şi că nu are o reţetă, încercând doar să transmită un mesaj şi să fie responsabilă. Mai clar, nu vrea ca ceea ce scrie să aibă un impact negativ asupra cititorilor săi.
Cât despre scriitorii şi criticii care consideră că scrie prost, Binder spune că „mie îmi pasă de cititori, nu de scriitorii care concurează cu mine şi care nu pot accepta succesul meu”.
Scrierile mele pot fi considerate poveşti de viaţă din care cititorii pot învăţa câte ceva, cum ar trebui să fie sau cum nu ar trebui să fie. Unii citesc un roman sau un text strict pentru poveste şi pentru acţiunea poveştii, însă majoritatea cititorilor mei au înţeles mesajele profunde din fiecare poveste. Consider că o carte, oricât de bine ar fi scrisă, dacă nu lasă ceva în sufletul cititorului, dacă nu-l schimbă cu nimic, a fost doar o poveste.
Citeste articolul complet pe Weekend Adevărul