Acasă Revista Presei

Codruța Kövesi executată | Curtea Constituțională a dat dreptate guvernului

879
Laura Codruţa Kövesi va fi primul procuror-şef al Parchetului European

Cine se mai îndoia de faptul că PSD deține puterea absolută în România anului 2018, acela a primit un nou indiciu astăzi, după ce Curtea Constituțională a constatat că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării şefei DNA, Laura Codruța Kövesi.

Preşedintele Curții, Valer Dorneanu, a anunţat că plenul Curţii, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competenţă, constatându-se conflict între ministrul Justiţiei şi preşedinte determinat de refuzul şefului statului de a da curs cererii de revocare a şefei DNA.

Conform Hotnews, votul judecătorilor Curţii Constituţionale a fost de 6 la 3. S-au opus deciziei judecătorii Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.

Judecătorii Curții Constituționale au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între puteri, că preşedintele urmează să emită decretul de revocare a şefei DNA, au precizat miercuri, pentru Agerpres, surse judiciare.

REACȚII DUPĂ DECIZIA CCR

Tudorel Toader, Ministrul Justiției: Preşedintele României nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul justiţiei care are astfel de competenţe, stabilite atât la nivel constituţional cât şi la nivel infraconstituţional.

Deputatul PSD Florin Iordache: Decizia este clară. În trei cuvinte: Codruța go home! daca tot vorbește engleza.

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan: CCR a fost deturnată de la apărarea Constituției și a fost transformată în avocatul intereselor private ale coaliției PSD-ALDE. Președintele reprezintă instituția cea mai legitimă, cu atribuții clare în Constituție. Nimeni nu-l poate constrânge pe Președinte să semneze împotriva atribuțiilor constituționale clare pe care le are. Nici măcar CCR, acum acaparată de politicul nociv care subordonează întreaga țară. Decizia de azi nu are la bază niciun argument juridic.
Nu există niciun articol în Constituție care să impună Președintelui obligativitatea de a da curs propunerii Ministrului Justiției de revocare a Procurorului șef al DNA. Din punct de vedere tehnic juridic, sesizarea era inadmisibilă.

Fostul premier Victor Ponta: Decizia de azi a CCR este greu de explicat în drept – dar este perfect justificată de fapte! O persoană care a acționat la limită ( sau dincolo) de lege este revocată printr-o decizie la limită ( sau dincolo) de Constituție! … După părerea mea umilă azi CCR nu a respectat textul Constituției, dar a luat o decizie corectă de oportunitate politică! Și nu ai cum să nu te supui acestei decizii!
Dacă după Decizia CCR Laura Codruța Kovesi nu demisionează ea va fi principalul vinovat de distrugerea DNA.

Senatorul PNL Alina Gorghiu: Soluţia de astăzi a CCR a lovit puternic în credibilitatea CCR. Nu există din punct de vedere logic şi legal altă soluţie decât respingerea solicitării ca inadmisibilă, însă nu e prima dată când, în ultimii ani, Curtea Constituţională se compromite. Motivarea va fi extrem de importantă, sper ca de acolo să înţelegem argumentele judecătorilor care au pronunţat această decizie.

Președintele Klaus Iohannis a declarat în cursul zilei de astăzi că „indiferent ce va decide Curtea, voi aștepta motivarea, voi citi și voi acționa în consecință.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here