Acasă Revista Presei

Banii înapoi pentru angajaţii din sistemul sanitar cu salarii reduse

229
salarizare sistemul sanitar

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat Marți seara că 7000 de persoane din sistemul sanitar au primit mai puţin bani în urma aplicării Legii salarizării şi a Regulamentului de sporuri.

Într-o declarație de presă desfășurată după discuțiile cu sindicatele din sănătate, Vasilescu a anunțat că personalul din sistemul sanitar la care li s-au redus salariile, vor primi banii înapoi sub forma unor compensații.

Totodată Legea salarizării şi Regulamentul de sporuri pentru personalul din spitale se vor modifica, după greva de avertisment a angajaților din spitale. Liderii de sindicat din sănătate au anunţat că vor renunţa la grevă.

Ministrul Muncii a explicat  la sediul guvernului, cum va fi modificată legea:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limitele prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în Art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate cele șapte prevederi se vor aplica asupra drepturilor salariale începând cu luna mai 2018.

Suntem mulţumiţi de ceea ce am reuşit astăzi să punem pe tapet şi de socotelile făcute: unde s-a pierdut, unde putem îndrepta lucrurile şi ce putem să facem în continuare şi am fost de acord să renunţăm la această grevă din 11 mai”, a declarat, marţi, preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, la finalul negocierilor de la Guvern.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here