Acasă Nova TV

Contract semnat | Drumul județean Mediaș-Bârghiș, reabilitat cu aproximativ 19 milioane Euro

1693

Drumul județean Mediaș-Bârghiș va fi reabilitat cu aproximativ 19 milioane de Euro.

Consiliul Județean Sibiu a semnat ieri cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, contractul de finanțare pentru reabilitarea Drumul județean Mediaș-Bârghiș. În vederea reabilitării celor 25,8 kilometri de drum, distanță pe care este prevăzută și construirea de noi poduri, s-au alocat 84,6 milioane de lei lei, adică aproximativ 19 milioane de euro. Investiția se va realiza prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

„Obiectivul Consiliului Județean de a asigura o dezvoltare economico – socială echilibrată între micro-regiunile din județul Sibiu a condus la depunerea acestui proiect spre finanțare. Acesta asigură premizele dezvoltării Văii Hârtibaciului – una dintre zonele dezavantajate ale județului.  Asigurarea unor condiții optime de deplasare servește zonei atât pentru mobilitatea forței de muncă, cât și pentru transportul de mărfuri. Drumul reprezintă o alternativă pentru DN 14 Sibiu – Mediaș. El face legătura între DJ 106 Sibiu-Agnita- Sighișoara și DN 14 Sibiu – Mediaș-Sighișoara. Reabilitarea DJ 141. Drumul este într-o stare accentuată de degradare (cu văluriri şi gropi, zone cu cedări ale terasamentului, alunecări de teren, băltirea apei pluviale, podețe nefuncționale) contribuie la o mai bună conectivitate pentru micro-regiunea Valea Hârtibaciului și la coridoarele de transport europene (atât cele rutiere, cât și cele feroviare și aeroportuare), și răspunde în acest fel și unor priorități la nivel european” se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Sibiu.

Daniela Cîmpean, Președinte CJ Sibiu

„Echilibrarea nivelului de dezvoltare economică între micro-regiunile din județ este o prioritate pentru noi, iar reabilitarea DJ 141 Mediaș-Bârghiș vine în sprijinul micro-regiunii Valea Hârtibaciului și a părții de nord a județului. Mulți investitori se plângeau atât de infrastructura rutieră slabă a zonei, cât și de lipsa forței de muncă. Acest drum va scoate din izolare mai multe localități și va deschide noi oportunități pentru economia locală. Estimăm că minimum 70.000 de persoane vor avea o posibilitate mai mare de a se deplasa între principalele localități deservite de acest drum, respectiv municipiul Mediaș, comuna Moșna, comuna Biertan și comuna Bârghiș”.

La conferința de presă  de azi, directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, a apreciat prestația județului Sibiu în atragerea de fonduri europene. Acesta a subliniat importanța acestui proiect din perspectiva strategiei Regiunii Centru. Datele tehnice au fost prezentate de directorul Direcției Strategii Proiecte din cadrul CJ, Oana Popa. A fost prezentă echipa care s-a implicat în scrierea proiectului și administratorul public Sebastian Dotcoș care i-a sprijinit. De asemenea, au fost invitați reprezentanții comunităților locale beneficiare ale proiectului, primarii localităților Mediaș, Biertan, Moșna și Bârghiș. Comunitățile locale nu au o contribuție financiară în cadrul proiectului. Totuși vor avea atribuții în proiect, cum ar fi cele legate de amenajarea locurilor de depozitare a deșeurilor.

Ce se va face

Lucrările tehnice vor viza: sistem rutier nou acolo unde există cedări ale patului drumului, lucrări de consolidare cu micropiloţi, drenuri longitudinale şi transversale pe tronsoane, ziduri de sprijin noi, asigurarea scurgerii apelor prin rigole și şanţuri, amenajarea ieşirilor la drumurile laterale, amenajarea de staţii de autobuz, elemente suplimentare pentru siguranța circulației (marcaje rezonatoare, semne de avertizare cu lumini galbene intermitente la trecerile de pietoni, vopsea de marcaj în relief pt atenționarea pietonilor, parapete de protecție, rampe acces facil al persoanelor cu dizabilități), accesul la proprietăți prin executarea de podețe, reabilitarea podurilor sau demolarea și construirea de noi poduri, după cum urmează: 4 poduri (de la km 9+476, km 9+678,km10+863,km 12+608) vor fi demolate și reconstruite; 1 pod (de la km 11+824) va fi demolat parțial și nou construit, cu păstrarea de elemente din podul vechi.

Perioada de implementare a proiectului este noiembrie 2017 – septembrie 2021. Contractarea operatorului economic pentru proiectul tehnic, execuția lucrării și asistență tehnică este estimată pentru intervalul ianuarie – iulie 2018, elaborarea proiectului tehnic pentru perioada august – noiembrie 2018, lucrările urmând a se demara în noiembrie 2018, în condițiile în care nu se înregistrează întârzieri cu etapele anterioare.

Foto: cjsibiu.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here