Acasă Revista Presei

Octombrie cu scumpiri la carburanţi, energie electrică, gaze naturale şi rate la bancă

228
scumpiri carburanţi, energie electrică, gaze naturale

Românii trebuie să scoată din buzunar, începând de la 1 octombrie, mai mulţi bani pentru carburanţi, energie electrică, gaze naturale. Ratele la bancă, pentru cei cu credite în lei, vor fi mai mari din cauza creşterii indicelui Robor, potrivit datelor centralizate de News.ro.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat, de la 1 octombrie, o creştere a preţului energiei electrice pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh. Totodată, gazele destinate consumatorilor casnici se vor scumpi cu peste 5% de la 1 octombrie.

OMV Petrom, liderul pieţei distribuţiei de carburanţi în România, a majorat preţurile. Atât la benzină, cât şi la motorină vom plăti mai mult 5 bani pe litru. De la 1 octombrie a intrat în vigoare a doua majorare a accizei la combustibili, de 16 bani pe litru, potrivit Profit.ro.

Problema cea mai mare este că aceste produse — carburanţi, energie electrică, gaze naturale — sunt folosite în masă. Ele duc la scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie. Ele influențează atât costurile de producție, cât și segmentul de transport și comercializare.
Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.

Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a atins nivelul de 1,58%. Este cel mai mare din ianuarie 2015 până în prezent, potrivit datelor publicate vineri de Banca Naţională a României (BNR).

Totodată, tot de la 1 octombrie, plata defalcată a TVA va deveni opţională pentru firme. Aceasta ar putea fi obligatorie de anul viitor doar pentru companiile de stat şi firmele aflate în relaţii contractuale cu statul. Pentru celelalte firme sistemul fiind opţional din 2018 şi obligatoriu doar din 2019, dar decizia urmează să fie luată în Parlament.

Citeste mai mult pe Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here