Acasă Nova TV

Tel Verde SOLVIT, linie telefonică în sprijinul cetățenilor care lucrează în UE

112
SOLVIT

Începând cu luna august 2017 s-a lansat serviciul telefonic Tel Verde SOLVIT.

Acesta a fost instituit la nivel naţional de către Ministerul Afacerilor Externe. Scopul este acela de a veni în sprijinul cetăţenilor români şi al companiilor româneşti care îşi desfăşoară activitatea în statele membre ale Uniunii Europene şi care se confruntă cu probleme în exercitarea drepturilor legitime, cauzate de faptul că o autoritate publică nu se conformează legislaţiei europene. SOLVIT îndeplineşte un rol intermediar. Acestea colectează plângeri şi se ocupă cu cazuri legate de aplicarea incorectă a prevederilor europene.

Domeniile cele mai frecvente tratate de SOLVIT privesc toate problematicile pieţei interne. Este vorba de coordonarea sistemelor de securitate socială, recunoaşterea  calificărilor  profesionale, libera circulaţie a persoanelor, impozitarea. Petenţii pot contacta SOLVIT prin intermediul Tel Verde  la numărul 0800 672 507 din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă. Pot face acest lucru de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-16:00, sau la adresa email:solvit@mae.ro.

Termenul de soluționare a cererilor în cadrul SOLVIT este de zece săptămâni, iar serviciul este gratuit. SOLVIT reprezintă un mecanism creat și coordonat de Comisia Europeană în domeniul pieței interne. Acesta funcţionează pe baza cooperării dintre cele 31 de centre constituite în cadrul administraţiilor publice ale Statelor Membre ale Uniunii Europene şi ale celorlalte trei state aparţinând Spaţiului Economic European (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein). Aceste centre formează reţeaua SOLVIT si sunt conectate prin intermediul unei baze de date online, aflată sub coordonarea şi supravegherea Comisiei Europene. Pe de altă parte, SOLVIT nu poate rezolva litigii între două firme sau problemele întâmpinate în calitate de consumator. În egală măsură nici nu gestionează plângeri la adresa instituţiilor Uniunii Europene.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here