Acasă Revista Presei

Magistraţii vor răspunde material pentru erorile judiciare

369
raspundere erori judiciare

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat miercuri ca va modifica legile justitiei.

Astfel răspunderea procurorilor şi judecătorilor pentru erori judiciare, va fi obligatorie.

El a anuntat ca statul, prin Ministerul Finantelor, va fi obligat sa se indrepte impotriva magistratilor cu actiune in despagubire.

Tudorel Toader a declarat în această dimineaţă:

”De multa vreme s-a vorbit de legea raspunderii magistratilor: de principiu, judecatorii si procurorii raspund penal in conditiile legii. Este o prevedere de principiu.

Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii.

Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul alaturi de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate indrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finante.

O alta modificare: dupa ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se indreapta cu actiune de despagubire impotriva judecatorului/procurorului care a savarsit eroarea cauzatoare de prejudiciu. Modificarea este ca statul se indreapta impotriva magistratului care a comis eroarea, fata de actuala prevedere, care spune ca statul se poate indrepta.

Despre erorile judiciare savarsite nu e locul si timpul sa vorbim, dar va veni timpul cand voi face publice toate erorile judiciare comise, voi face publice perioadele de detentie sau arestare pe nedrept, sumele pe care statul a fost obligat sa le plateasca la CEDO. Ministerul Finantelor niciodata nu s-a indreptat impotriva unui magistrat.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a prezentat astăzi, intr-o conferinta de presa, la sediul ministerului, proiectul de lege privind modificarea legilor justitiei.

Vorbim despre legile justitiei – legea 303, 304, 317, toate din 2004. Nu vorbim astazi nici despre gratiere, nici despre amnistie, nici despre abuzul in serviciu si neglijenta in serviciu„, a precizat Tudorel Toader, in debutul conferintei de presa.

Principalele propuneri de modificare a legilor justitiei anuntate de Tudorel Toader sunt:

  • Presedintele Romaniei, exclus din procedura de numire a sefului DNA, DIICOT si Procurorului General;
  • Procurorii si judecatorii vor raspunde material pentru erorile judiciare;
  • Magistratii reclamati pentru fapte penale vor fi anchetati de o noua directie din Parchetul General, separata de DNA si DIICOT

Sursa HotNews

Articolul precedentSalariul net din educație nu crește în 2018 cu 50%
Articolul următor1.322 locuri de muncă în județul Sibiu | Lista completă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.