Acasă Revista Presei

Cum a încasat directorul Transgaz un bonus de 1,3 milioane de lei înainte să-şi dea demisia. „Totul este legal“

1159
Petru Vaduva

Demisia lui Petru Văduva din funcţia de director general al Transgaz, societate cu capital majoritar de stat, a fost precedată de o şedinţă a acţionarilor care a aprobat ca din bonusul de 3,4 milioane de lei care i s-ar fi cuvenit acestuia pentru rezultatele din 2016, să îi fie acordată suma de 1,33 de milioane de lei, scrie Adevărul.

Demisia fostului director al Transgaz, Petru Văduva, a fost anunţată pe data de 16 mai, departamentul de comunicare al companiei menţionând că oficialul a renunţat la funcţie „din motive personale“. Cu câteva zile înainte, acţionarii societăţii s-au întrunit într-o şedinţă în care au discutat despre bonusurile salariale cuvenite fostului director pentru activitatea din 2016.

Prin contractul de management încheiat cu Societatea naţională de transport a gazelor naturale, Transgaz SA, Petru Văduva a beneficiat – pe lângă salariul net lunar de 18.000 de lei – de o remuneraţie variabilă. Aceasta e formată din trei bonusuri acordate în funcţie de îndeplinirea a tot atâtea criterii. Care sunt aprobate de Adunarea generală a acţionarilor şi vizează profitul societăţii, creşterea nivelului investiţiilor realizate şi reducerea cheltuielilor de exploatare.

Din cele trei criterii în funcţie de care Văduva a putut fi recompensat, pe anul 2016 au fost îndeplinite două obiective, se arată în raportul Comitetului consultativ de nominalizare şi remunerare al Transgaz, raport adoptat de AGA în şedinţa din 27 aprilie 2017. Profitul Transgaz a fost cu 33% mai mare decât cel proiectat la începutul lui 2016 (900 de milioane de lei, faţă de 675 de milioane de lei proiecţie), iar cheltuielile de exploatare au fost cu 23% mai mici decât cele preconizate. Singurul indicator neîndeplinit a fost cel referitor la Investiţii (369 de milioane lei asumate, respectiv 140 de milioane de lei realizate). Pe baza acestor rezultate, Văduva ar fi avut dreptul la un bonus de 3.404.084 de lei. „Cu toate acestea, faţă de valoarea remuneraţiei variabile corespunzătoare contractului de mandat (…), luând în considerare şi «Studiul comparat pentru stabilirea componenţei variabile a remuneraţiei membrilor Consiliului de administraţie», cuantumul net al bonusului anual ce s-ar cuveni pentru anul 2016 se va face în limita a 1.330.991 lei“, concluzionează raportul citat.

ARTICOL COMPLET: ADEVĂRUL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.