Acasă Fabricat la Medias

Teracota Mediaș, tradiția merge mai departe | Inițiere în tainele meseriei de sobar

1440

Teracota Mediaș duce mai departe o tradiție veche de peste 110 ani, aceea a producției și comercializării de cahle de teracotă presate manual.

De mai bine de un an, aceasta face parte din grupul de firme SN Deco, condus de omul de afaceri Uwe Draser, iar un obiectiv declarat este dezvoltarea exporturilor și intrarea pe piețele din Germania, Italia și alte țări europene.

Din 1906 la Teracota Mediaș se produc cahle de teracotă după o rețetă proprie, iar tradiția este dusă mai departe chiar dacă au trecut 111 ani de la înființarea acesteia. Și acum pe poarta fabricii intră argilă, iar după ce aceasta trece prin toate fazele de lucru, rezultatul îl reprezintă sobele din cahle de teracotă care pot acumula o cantitate mare de căldură pe care o redau apoi în aerul din încăpere fără a-l usca. Promovarea și dezvoltarea acestui meșteșug continuă la Teracota și după ce aceasta a intrat în grupul de firme SN Deco.

Teracota Mediaș folosește pentru produsele sale o rețetă proprie cu aceleași materii prime, argilă caolinoasă de la Medgidia și argilă refractară de la Șuncuiuș. Cele două, prin presarea manuală a cahlelor conferă pieselor obținute o serie de calități, precum acumularea rapidă de căldură care este păstrată și radiată timp de mai multe ore chiar și după stingerea focului, respectiv o rezistență mecanică ridicată care face soba sau șemineul să reziste cel puțin 50 de ani la ciclurile de încălzire. 

O componentă a activității de la Teracota o reprezintă construcția de sobe. În aceste sens fabrica găzduiește timp de cinci zile un curs de sobari la care participă 18 persoane din întreaga țară. Cursul este organizat de către Asociația Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee ASFOCH România. Practic participanții la acest curs învață ce înseamnă să construiești o sobă de teracotă de la zero.

1 COMENTARIU

  1. Noroc cu Uwe Draser din Seica Mica ca mai investeste prin Medias, si ridica „din morti” firme lasate in paragina care odata produceau in romania si in toata Europa!
    Ar fi bine sa preia si fabrica Vitrometan care e vai mama ei!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here