Acasă Revista Presei

DECIZIE | Amendaţi la viteză şi de poliţişti care nu au radare

613

Dacă v-a prins radarul, puteţi fi amendaţi nu doar de agentul care constată abaterea, ci şi de colegii lui care vă trag pe dreapta, la câţiva kilometri distanţă.

Chestiunea a fost tranşată definitiv în instanţă, aşa că şoferii care plănuiau să conteste la tribunal amenda primită de un alt echipaj decât cel care a înregistrat viteza nu mai au nicio şansă de câştig.

Astfel de situaţii sunt perfect legale. Amenzile pentru viteză pot fi date şi de alţi poliţişti decât cei care au aparatele radar. Este decizia definitivă a Instanţei Supreme, care a deschis un proces după ce un avocat din Caraş Severin a sesizat instanţa.

Argumentele şoferului care a declanşat procesul au fost că doar agentul constatator, adică cel care înregistrează viteza cu radarul, poate da sancţiunea, nu şi colegii săi care sunt la distanţă şi primesc datele prin staţie.

Avocatul a susţinut în faţa instanţei că un poliţist care nu a văzut cu ochii lui viteza înregistrată de aparatul radar, nu poate amenda un şofer.

Horaţiu Costea, avocat, iniţiatorul procesului: „În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens”.

Judecătorii Curţii Supreme nu i-au dat dreptate avocatului.

Poliţistul rutier poate încheia procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se află poliţistul rutier.”, a decis instanţa supremă.

Citeste mai mult pe Digi24

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here