Acasă Revista Presei

Cum a fost civilizat Blajul de către compania germană Bosch

2499

Un orăşel din inima Transilvaniei a renăscut după ce zeci de ani a fost lăsat în umbra istoriei. Un rol important în evoluţia din ultimii 10 ani a municipiului Blaj o are compania germană Bosch.

Nemţii de la Bosch au avut o contribuţie decisivă în dezvoltarea Blajului (judeţul Alba) în ultimii 10 ani. Au investit peste 120 de milioane de euro şi au creat circa 1.500 de locuri de muncă în cele trei unităţi de producţie deschise aici începând cu anul 2007. Şi planurile nemţilor cu Blajul nu se opresc aici.

Până în 2020, compania germană ar urma să mai deschidă o nouă fabrică şi lucrează deja la extinderea celor existente. Numărul total al angajaţilor va ajunge la 3.000 de persoane. Aceasta ar însemna, teoretic, că 15 la sută din populaţia oraşului ar munci la această companie.

În realitate, o parte dintre angajaţi provin din localităţi mai mult sau mai puţin apropiate oraşului, existând persoane care merg la muncă în Blaj din Sibiu, Cluj şi Alba Iulia.

Întrebarea care s-a pus de multe ori a fost de ce au ales germanii un orăşel mic din Transilvania, care nu se află lângă autostradă, pentru a realiza o investiţie atât de mare?

Bosch la Blaj
Cele trei unități Bosch de la Blaj / Foto Bosch Rexroth

Răspunsul este oferit, în primul rând, de disponibilitatea manifestată de administraţia locală şi cea judeţeană de a sprijni investiţiile. Pentru reprezentanţii Bosch a contat foarte mult faptul că Primăria Blaj şi Consiliul Judeţean au finanţat modernizarea drumului de acces la platforma industrială şi le-au asigurat toate utilităţile.

Citeste mai mult pe Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here