Acasă STIL DE VIATA

Nu costă nimic şi ne face fericiţi

467

Ştiai că o îmbrăţişare de 15-20 de secunde îţi creşte imunitatea? Se spune că pentru o bună sănătate fizică şi psihică avem nevoie de trei astfel de îmbrăţişări pe zi. Atunci când strângem în braţe o persoană facem un gest care are efecte benefice asupra întregului organism.

Medicii susţin că o îmbrăţişare poate reduce stresul şi tensiunea arterială, previne atacurile de inimă, şi eliberează oxitocina, hormonul iubirii.

În America a apărut o zi a îmbrăţişărilor încă din anul 1986, iar după un timp aceasta s-a generalizat în toată lumea. Astfel, data de 21 ianuarie a fost declarată Ziua Internaţională a Îmbrăţişării.

free-hughsAnul 2004 a venit cu campania „Free Hugs” sau „Îmbrăţişări gratuite”, care a fost iniţiată de australianul Dave Ross, cunoscut sub pseudonimul „Juann Mann”. Într-o zi acesta a primit o îmbrăţisare de la un străin într-un moment de deznădejde şi a hotărât să facă această sărbătoare. În cartea sa „A Book of Hugs”, Dave Ross a oferit o serie de recomandări, pentru a se bucura cât mai mulţi oameni de efectele îmbrăţişărilor: ’’Îmbrăţişează pe cineva cel puţin o dată pe zi. Îmbrăţişează de două ori într-o zi ploioasă. Îmbrăţişează cu un zâmbet. Îmbrăţişările de dinainte de culcare alungă visele rele. Nu poţi da o îmbrăţişare fără să primeşti una înapoi.’’

De asemenea, psihologii susţin că un copil care este îmbrăţişat frecvent de părinţii săi dobândeşte mai multă încredere în sine şi se simte protejat. Îmbrăţişările au rolul de a elimina blocajele emoţionale şi de a încuraja copilul să-şi exprime emoţiile, să devină mai cald şi mai expresiv.

Se pare că în timpul îmbrăţişării are loc un schimb de energie pozitivă şi se eliberează oxitocina, hormonul fericirii. Prin îmbrăţişare îi arătăm celuilalt că ne pasă de el, că este important pentru noi.

Articol apărut în revista ONE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here