Pentru mai marii Sibiului faptul că sute de oameni din localitatea sibiană Alma Dumbrăveni, situată în partea de nord a judeţului, au apa din fântâni şi cea de la canalizare infestată cu o cantitatea alarmantă de amoniu nu pare să fie o situaţie îngrijorătoare. Prefectura Sibiu se joacă de-a “situatia de urgenţă” şi evită clarificarea cazului.
Sub umbrela Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, care reuneşte şefii tuturor instituţiilor descentralizate din judeţ, comitet coordonat de prefectul Ovidiu Sitterli, problemele de la Alma Bumbrăveni au fost puse sub tăcere încă de sâmbătă, 31 octombrie.
Nimeni nu a vorbit pentru că aşa s-a cerut. Asta, în condiţiile în care localnicii din satul Alma Dumbrăveni au fost puşi să semneze pe propria răspundere, de către operatorul de apă, că nu vor consuma apă din fântâni sau de la robinet din cauza concentraţiei mari de amoniu.
Mai mult decât atât, autorităţile obligate prin lege să ia măsuri de sănătate publică, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, s-au bâlbăit într-un mod greu de înteles atunci când li s-au cerut simple informaţii despre pericolul pe care îl reprezintă pentru localnici consumul de apă în care concentraţia de amoniu a fost depăşită şi de 10 ori.
Marţi, 3 octombrie, după 24 de ore de la solicitare, Biroul de Presă al DSP Sibiu, instituţie publică coordonată de Gabriel Budescu, a transmis un comunicat de presă din care reiese că situaţia nu ar fi chiar alarmantă. Mai mult, cei de la DSP spune în primă fază că “amoniul, în sine, nu are efecte toxice asupra organismului uman şi animal şi nu ar limita folosinţa apei”, având în vedere concentraţiile existente.
Citeste mai mult pe STIRI DE SIBIU