Acasă Interviul ALTFEL

Interviu ALTFEL cu Ovidiu Dărămuş

136

1. Care consideri că este cel mai important lucru din viaţa ta?

Valorile în care cred sunt cele mai importante lucruri din viața mea – dragostea, integritatea, curajul, pacea, respectul, iertarea. Desigur, în aceeași măsură sunt importanți și oamenii din jurul meu care au și transmit aceste valori, și care mă sprijină în toate acțiunile mele.

2. Care este cea mai înţeleaptă decizie pe care ai luat-o vreodată?

Cu siguranță, pe plan profesional, cea mai înțeleaptă decizie a fost cea de a porni pe drumul antreprenoriatului. Deși la momentul de start aveam un bagaj de educație antreprenorială destul de redus, ultimii patru ani mi-au oferit lecții extrem de valoroase și proiecte dintre cele mai interesante. Pe de altă parte, sunt încă foarte tânăr și sunt convins că în fața mea există nenumărați “munți” care abia așteaptă să fie cuceriți.

Pe plan personal, voluntariatul a fost o decizie foarte înțeleaptă pe care nu am regretat-o niciodată. Sper ca în anii următori să mă pot implica în cât mai multe proiecte în limita timpului și a energiei. De asemenea, sper să continui să iau deciziile corecte atunci când va fi momentul.

3. Dacă te-ai putea întoarce în timp, să vorbeşti cu tine, ce ţi-ai spune?

Dacă aș putea să mă întorc în timp cu câțiva ani, mi-aș spune să aștept cu răbdare surprizele vieții, fără să încetez să pun întrebări și fără să-mi pierd entuziasmul. Mi-aș spune să savurez fiecare etapă și vârstă și să fiu cât mai atent la modul în care îmi investesc timpul și energia.

297791_277461985602552_1615330_n4. De ce practici voluntariatul?

Înainte de prima misiune în care am fost implicat (Burundi 2011), credeam că a face voluntariat înseamnă în primul rând a fi de ajutor pentru alții.
Acum, după ce am desfășurat mai multe acțiuni atât în regiunile izolate și sărace ale lumii cât și pe plan local, am realizat că de fapt, transformarea cea mai mare nu o vei face în viețile beneficiarilor proiectelor tale, ci în viața ta. După o astfel de misiune devii mai empatic, mai deschis la nevoile celorlalți și cu siguranță mai mulțumit de țara în care locuiești și confortul pe care-l ai acasă.
Pe scurt, ajutându-i pe alții, te ajuți de fapt pe tine.

5. Ce nu ştie lumea despre ţările în care ai fost voluntar?

Din păcate, “lumea” știe foarte multe despre țările civilizate și bogate, și puțin sau deloc despre Africa Ecuatorială, Amazonia sau insulele Pacificului.
Sfatul meu pentru orice om care este interesat pe această temă este unul singur:
Mergeți cel puțin o dată în viață să le descoperiți cu ochii voștri!
Va fi o experiență care vă va transforma gândirea.
Veți descoperi niște țări izolate și în unele cazuri sărace, dar care sunt locuite de oameni bucuroși și mulțumiți, în ciuda simplității lor.
În pofida etichetelor pe care cultura vestică le aplică “lumii a treia”, de foarte multe ori acești oameni ne depășesc la capitole de bază ale vieții – omenie, căldură sufletească sau lipsă de prejudecăți.

6. Ce îţi doreai în copilărie să devii când vei fi mare?

Din câte îmi amintesc, am trecut prin mai multe etape. Întâi voiam neapărat să mă fac “musafir”. Apoi o țineam una și bună cu “director de calculatoare”. Spre sfârșitul școlii generale mă visam programator și în cele din urmă, în liceu, doream să mă fac jurnalist. Uitându-mă la activitățile mele de acum, constat că am luat câte puțin din fiecare.

Articolul precedentDE MILIOANE | Pâinea viitorului a fost inventată la Cluj
Articolul următorAnul acesta nu se mai sacrifică miei în piaţa din Mediaş | VEZI amănunte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.