Acasă Nova TV

Cursul francului elveţian învins | Ovidiu Olteanu a câştigat în instanţă plata ratei la cursul din 2007

253

Ovidiu Olteanu  Magistraţii i-au dat o sentinţă favorabilă unui bărbat care a dat în judecată banca de la care se împrumutase în franci elveţieni.

Potrivit deciziei instanţei, care însă poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la data pronunţării, banca va trebui să-i calculeze clientului ratele retroactiv la cursul de schimb la care a contractat creditul în urmă cu opt ani.

În martie 2007, Ovidiu Olteanu, din Buzău, a împrumutat 112.000 de franci elveţieni, dintr-o bancă din Buzău. În acei ani, spune buzoianul, francul elveţian (CHF) era cea mai stabilă valută de pe piaţă, cursul de schimb fiind de 1,7 – 1,8 lei.

Rata lunară pe care o stabilise banca era de 900 de franci elveţieni. În timp, clientul a ajuns din cauza crizei să nu îşi mai poată achita la timp ratele iar banca a început să-l asalteze cu somaţii.

Banca nu a acceptat nicio renegociere solicitată iar clientul a fost nevoit să se adreseze instanţei. Creşterea cursului de schimb franc elveţian – leu l-a determinat pe buzoian să dea în judecată banca pentru că una dintre clauzele contractului de creditare prevedea că va suporta în totalitate riscul rezultat din fluctuaţia cursului franc- leu.

”Tribunalul a admis în parte acţiunea şi a stabilit caracterul abuziv al clauzei contractuale, pe care a modificat-o în parte, în sensul că a stabilizat cursul de schimb franc elveţian – leu pentru calculul tuturor ratelor contractuale la cursul datei încheierii ratei, adică martie 2007”, a declarat Angelica Miu, purtător de cuvânt Tribunalul Buzău.

În cei şapte ani de când plăteşte rate, Ovidiu Olteanu a ajuns să achite mai bine de jumătate din valoarea creditului contractat pe 25 de ani. Acum, decizia instanţei obligă banca să recalculeze ratele plătite de client în toţi cei şapte ani de până acum, la valoarea la care a fost luat împrumutul.

Citeste mai mult pe Adevarul AICI

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here