Acasă Nova TV

CARDUL DE SĂNĂTATE OBLIGATORIU de la 1 Mai | Situaţia din judeţul Sibiu

132

card_de_sanatate_1_65039000_85248700  Guvernul a stabilit, miercuri, că asiguraţii vor putea utiliza cardul naţional de asigurări sociale de sănătate de la 1 februarie 2015, la medicii de familie, în spitale și în farmacii.

Va funcţiona paralel cu sistemul actual, însă din 1 mai devine unicul instrument de validare a serviciilor medicale. Dacă asiguraţii refuză primirea cardului din diferite motive, aceştia pot dovedi calitatea de asigurat prin adeverinţă valabilă trei luni de la Casa de Asigurări de Sănătate. Cei care nu au primit cardurile de sănătate încă se pot adresa Casei sau medicilor de familie.

În judeţul Sibiu, 266.761 de persoane au intrat în pose­sia cardului naţional de asi­gurări de sănătate. Alte 24.265 de carduri au fost returnate de Poşta Română Casei de Asigurări de Să­nătate. Aceştia sunt sibienii care fie nu au fost găsiţi aca­să, fie nu s-au prezentat la oficiul poştal pentru a-l ridica.

Mai sunt însă, alte 225 de carduri care s-au întors la Ca­sa de Asigurări de Sănătate din Sibiu pentru că titularul a murit înainte de a-şi ridica dovada de asigurat. Se pare că aceste persoane au de­ce­dat între momentul tipăririi cardului şi momentul distri­buirii lui.

Şapte carduri au fost re­tur­nate din motive nespeci­ficate iar alte trei au fost refuzate deoarece titularii nu au vrut să îşi bage „drac”-ul în casă. Este vorba de acei sibieni care au considerat, la fel ca mulţi alţi români, că nu pot să aibă card deoarece, citit invers, card înseamnă „drac”.

Persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă primirea cardului național, vor depune o declaraţie pe proprie răspundere în acest sens la casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, însoţită de cardul național, în situaţia în care acesta a fost distribuit. Aceste persoane vor face dovada calităţii de asigurat pe baza adeverinţei de asigurat, având o valabilitate de trei luni, eliberată la solicitarea asiguratului de către casa de asigurări de sănătate la care este luat în evidenţă.

Cardul naţional va fi obli­gatoriu şi va face dovada că posesorul este asigurat. Fie­care cetăţean îşi va putea trece opţional grupa de sân­ge, RH-ul, eventualele aler­gii, boli cronice etc. Fără card, pacientul nu va mai fi tratat şi nu va mai primi reţetă de­cât dacă reprezintă o ur­genţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.