Acasă Nova TV

Kelemen Hunor şi Ministrul Dezvoltării din Ungaria vin la Mediaş |Zilele Szórvány în judeţul Sibiu

147

KELEMEN HUNORAnul acesta Mediașul și Sibiul sunt gazdele evenimentul Zilele Szórvány, devenind un obicei pentru comunitatea maghiară.

În anul 2010, reprezentanții Uniunii Democratice Maghiare din România, la al 10 congres, au luat decizia ca ziua de 15 noiembrie, ziua de naștere a principelui Bethlen Gábor, să fie sărbătorită ca o zi specială, adresată comunităților din Szórvány. Evenimentul a debutat pentru prima dată la Deva, urmată de Brașov, iar anul trecut Aiudul a fost gazda acestei sărbători. Organizatori sunt Secretariatul General UDMR, organizațiile locale,  precum și cele județene.

De-a lungul timpului, Zilele Szórvány a devenit un eveniment cu importanță majoră în viața maghiarilor care trăiesc în diasporă, deoarece au ocazia de a discuta prin intermediul programului problemele pe care le înfruntă o comunitate mai restrânsă ca număr, dar puternică, unită. Programul acestui eveniment este unul delicat, tema principală fiind păstrarea identității, a obiceiurilor și al valorilor maghiare în diasporă, dar și importanța păstrării limbii materne care este o prioritate. Prin acest forum de comunicare directă cu maghiarii care trăiesc în minoritate, organizatorii au reușit să construiască o relație care a adus ca beneficiu rezolvarea problemelor cu care se înfruntă respectiva comunitate, organizarea evenimentelor precum Zilele Culturale Maghiare dar și alte programe.

Anul acesta Mediașul și Sibiul sunt gazdele evenimentul Zilele Szórvány, devenind un obicei pentru comunitatea maghiară.

Evenimentul se va desfășura în data de 15 noiembrie 2014, programul fiind următorul:

Mediaș- Sala Traube

9:30-10:00 – Înregistrarea participanților

10:00-11:00 – Deschiderea evenimentului

–           Balázs Béla președinte UDMR organizația județeană Sibiu(gazda evenimentului)

–           Kelemen Hunor președinte UDMR

–           Seszták Miklós ministrul dezvoltării (Ungaria)

–           Winkler Gyula europarlamentar, președinte UDMR organizația județeană Hunedoara

11:00-11:30 – Conferință de presă : Kelemen Hunor președinte UDMR și Seszták Miklós ministrul dezvoltării (Ungaria), Balázs Béla Attila, președintele UDMR org. jud. Sibiu

11:30- 11:45 – Prezentare de carte profesor Szabó M. Attila,.

11:45- 12:00 – Județul Sibiu și familia Bolyai –  inspector școlar Keresztes Kálmán

12:00 -12:15 – „Örokségünk Őrei” program de conservare și responsabilizare a patrimoniului cultural – secretar general adjunct UDMR Hegedüs Csilla.

12:15-12:30 – „Înfiază un monument” program de conservare și responsabilizare a patrimoniului cultural – director Școala Generală Bathory István, Mediaș.

12:45- 13:00 – „Probleme comune în învățământ de la Satu Mare la Brașov” – secretar general adjunct UDMR, Magyari Tivadar

13:00 – 13:15 – Dificultăți în aplicarea principiilor autonomiei culturale – secretar general adjunct UDMR Székely István

13:15- 13:30 – Împlinim 25 de ani – președinte UTDM Mediaș, Balázs Botond

13:30- 13:45 – Mesajul conferinței – președinte UDMR organizația județeană Hunedoara Winkler Gyula

15:00 – 16:00 Vizitarea școlii generale Báthory István, Mediaș

Sibiu- Sala Thalia

17:15 – 17:40 Deschiderea expoziției „Szakállszáritó”

18:00 – 19:30 Deschiderea evenimentului

Benedek Zakariás vicepreședinte UDMR organizația județeană Sibiu

Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna

Interpreți: grupul de dansuri populare Gyöngyvirág – Mediaș

Operetă: Artiștii Operei Maghiare din Cluj Napoca

Szórvány – Comunităţile din szórvány în Transilvania sunt acele comunităţi maghiare a căror pondere demografică în unităţile administrativ-teritoriale în care acestea trăiesc nu depăşeşte 10%. Se mai foloseşte noţiunea de „diasporă internă” pentru a desemna aceste comunităţi, însă, această traducere este inexactă pentru că diaspora presupune formarea unor comunităţi prin emigraţie, iar comunităţile transilvănene maghiare din Szórvány trăiesc pe pământul lor natal de generaţii, realităţile demografice fiind cele care le imprimă specificul.

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here