Acasă Nova TV

Piața gazelor pentru consumatorii non-casnici va fi liberalizată în totalitate de la 1 ianuarie 2015

21

gazePrețurile reglementate pe piața gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la începutul anului viitor, iar utilizatorii trebuie să negocieze cu furnizorii prețuri noi până la 31 decembrie 2014, potrivit unui Ordin al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), publicat în Monitorul Oficial.

‘Clienții non-casnici trebuie să își aleagă furnizorul de gaze naturale și să încheie cu aceștia un contract de vânzare-cumpărare a gazelor, fie prin negociere directă a prețului și a condițiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, în perspectiva eliminării prețurilor finale reglementate’, se arată în textul ordinului.

În perioada 1 noiembrie — 31 decembrie, furnizorii au obligația să informeze lunar, în scris, clienții non-casnici din portofoliul propriu care nu și-au exercitat dreptul de eligibilitate și nu au optat pentru furnizarea în regim negociat, despre faptul că prețurile reglementate vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2015 și despre faptul că trebuie să încheie un nou contract, cu noi prețuri. De asemenea, furnizorii sunt obligați să transmită clienților industriali o ofertă de preț.

‘Prin derogare, în perioada 1 ianuarie — 30 iunie 2015, în privința clienților non-casnici care nu au încheiat în conformitate cu art. 2 un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale (fie prin negociere directă, fie prin acceptarea unei oferte-tip — n.r.), furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la data de 31 decembrie, cu excepția clauzelor din cuprinsul acestora privind prețul final reglementat’, mai precizează ordinul.

Pentru clienții casnici, liberalizarea totală era programată pentru 31 decembrie 2018, însă Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani și jumătate.

Totodată, în urma cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara, într-un interviu pentru AGERPRES, că decizia de a amâna calendarul de liberalizare a pieței gazelor pentru populație nu va fi revizuită, chiar dacă un raport recent al Comisiei Europene spune că România trebuie să urmeze vechiul calendar.

‘În legătură cu populația, decizia a fost deja validată de Parlamentul României, liberalizarea s-a amânat cu doi ani și jumătate. Nu știu când a fost redactat acel raport al Comisiei Europene, este posibil să fi fost redactat cu mult înainte de decizia și de discuțiile pe care noi le-am avut pe acest subiect. Ce vă pot spune este că nu mai avem ce să discutăm cu nimeni în legătură cu această decizie. Este o decizie luată, asumată de către noi, este o decizie corectă față de consumatorul casnic din România.

Sunt două-trei entități afectate, Romgaz, Petrom, poate și cei care urmează să producă, însă sunt companii cu stabilitate financiară și nu vor fi probleme. Dacă s-ar fi negociat mai bine de la început poate nu am fi ajuns aici, dar, repet, este o decizie ireversibilă, nu mai trebuie să discutăm cu nimeni pe acest subiect, subiectul este unul închis’.

Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.