Acasă Nova TV

Peter Jansen, Romgaz: În prima şedinţă a CA am întrebat ce vom face când rămânem fără gaze?

48

indexPeter Jansen, expat olandez ales ca membru in Consiliul de Administratie (CA) Romgaz la sfarsitul anului trecut, vorbeste intr-un interviul acordat wall-street.ro despre ce experienta sa in cadrul conducerii neexecutive a producatorului de gaze, implicarea statului in administrarea societatilor din portofoliu, dar si despre ce inseamna mai exact guvernanta corporativa pentru companiile romanesti.

Peter Jansen este cetatean olandez, el ocupand functia de membru in Consiliul de Administratie al Romgay, cel mai mare producator de gaze din Romania. Jansen este de asemenea associate senior lecturer specializat in guvernanta corporativa si  marketing  in cadrul London School of Business and Finance. Peter Jansen este prezent in Romania din 1999, timp in care a condus mai multe firme, printre care si grupul de presa Sanoma Hearst Romania (in prezent BurdaInternational), in portofoliul caruia se afla reviste precum Cosmopolitan sau Esquire. La inceputul anilor ’90, Peter Jansen a fost consultant de management pentru NAM, companie olandeza de petrol si gaze organizata sub forma unui joint venture controlat de Royal Dutch Shell si ExxonMobil.

Wall-Street.ro: Cum ajunge un specialist olandez in comunicare si marketing in Consiliul de Administratie al Romgaz, cel mai mare producator de gaze din Romania?

Peter Jansen: Am o experienta ce nu se limiteaza doar la zona de comunicare, media si marketing; anterior am fost constultant de strategie in OLANDA in cadrul NAM, cel mai mare producator de gaze din UE. Am fost antreprenor, consultant de strategie si manager, si cred ca experienta anterioara ma face potrivit pentru pozitia de membru neexecutiv in board-ul Romgaz.

Desigur, o persoana care se afla in corpul executiv al companiei ar trebui sa stie totul despre industra gazelor naturale si crede-ma ca avem acesti oameni calificati in cadrul Romgaz.

WS: De ce v-a propus pentru aceasta functie Fondul Proprietatea? Ce asteptari are administratorul Franklin Templeton de la dumneavoastra in board-ul Romgaz?

Peter Jansen: Pe Greg Konieczny (managerul FP) il intalnisem o data anterior, il stiam si pe domnul Steven van Groningen (n.red. membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea) iar FP mi-a propus sa candidez pentru aceasta pozitie. M-am uitat la ce ar presupune functia si am ajuns la concluzia ca s-ar potrivi cu ceea ce fac acum, pentru ca in cadrul London School of Business and Finance acopar si domeniul acesta de comunicare in sectorul petrol-gaze si energie.

Principarea asteptare a celor de la FP este ca eu sa promovez si sa sustin principiile de guvernanta corporativa la Romgaz, astfel incat drepturile actionarilor, in special a celor minoritari – cum este Fondul, sa fie respectate.

Toata lumea vorbeste despre guvernanta corporativa, insa nu multi sunt cei care si inteleg ce presupune acest lucru.

Sunt un sustinator al publicarii salariilor pe care sefii companiilor listate le incaseaza. Nu este nimic de ascuns; daca sunt prea mari, trebuie explicat actionarilor de ce se intampla acest lucru. Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt nici absurd sa cer ca CEO-ul unei companii de talia Romgaz sa fie platit cu, sa zicem, 2.000 de euro

Pentru mine cel mai important aspect al guvernantei corporative este sa ai un Consiliu de Administratie independent – independent de executiv, dar independent si de actionariat. Rolul meu la Romgaz este acela de a ma asigura ca societatea merge bine si are rezultate bune. Nu reprezint Fondul, reprezint Romgaz si interesele companiei. Cel mai important este ca presedintele companiei sa nu fie si CEO, pentru ca altfel cum poate sa fie el independent de executiv? Este de asemenea foarte important ca majoritatea membrilor dintr-un board sa nu fie executivi, deoarece este evident ca acestia isi vor dori sa ‘arate’ mai bine la evaluari.

Sunt si un sustinator al publicarii salariilor pe care sefii companiilor listate le incaseaza. Nu este nimic de ascuns; daca sunt prea mari, trebuie explicat actionarilor de ce se intampla acest lucru. Sa nu fiu inteles gresit, nu sunt nici absurd sa cer ca CEO-ul unei companii de talia Romgaz sa fie platit cu, sa zicem, 2.000 de euro. Este evident ca pentru a putea atrage un specialist capabil in acest domeniul complex trebuie sa ai si ce sa ii oferi.

De asemenea, am fost si cel care a sustinut propunerea de a se introduce remuneratii suplimentare variabile pentru executivi in functie de evolutia de pe bursa a actiunilor companiei, care din pacate nu a fost aprobata de actionari.

Wall street

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.