Personalul care lucrează pe ambulanţă este nemulţumit de noua legislaţie rutieră, care prevede recoltarea de probe biologice la faţa locului. Este neclară şi îngreunează munca echipelor de urgenţă, susţin medicii şi ambulanţierii.
O noutate introdusă în Codul Rutier, valabilă de la sfârşitul lunii august, care prevede că, în cazul unui accident rutier, probele biologice care arată concentraţia de alcool din sânge pot fi recoltate la faţa locului de echipajele de prim ajutor, a băgat în ceaţă personalul care lucrează în domeniul medicinei de urgenţă.
Concret, aceştia nu înţeleg cu exactitate cum se vor aplica noile prevederi şi susţin că doar doctorii de pe ambulanţe sau de pe autospecialele SMURD prevăzute cu medic ar putea lua sânge la locul accidentului.
Pentru ceilalţi – paramedici, asistenţi medicali – ar fi nevoie de pregătire suplimentară şi de cursuri cu ajutorul cărora să înveţe cum se foloseşte trusa de recoltare, de care momentan dispun doar reprezentanţii poliţiei. În plus, noua procedură ar putea ţine blocate echipajele medicale de intervenţie la urgenţe.
„Am impresia că la noi legile sunt făcute doar ca să fie făcute. Nimeni nu se gândeşte şi cum le punem, ulterior, în practică. Practic, nu vom avea capacitatea să facem aceste recoltări biologice. În primul rând, la majoritatea cazurilor ajung paramedicii, care nu au pregătirea necesară. În al doilea rând, ar putea exista întârzieri din cauza lipsei de personal. Degeaba ai maşini dacă nu ai personal”, a declarat şi George Chiş, preşedintele Federaţiei Ambulanţa.
Sursa: Adevărul