Acasă Nova TV

Codul Rutier, varianta Ponta. Amenda maximă este de 9.600 de lei, iar alcoolemia permisă la volan este de 0,15 în aerul expirat

28

codul rutier îmblânzit Varianta Codului Rutier trimisă de Guvern către Parlament a îmblânzit sancţiunile: amenzile maxime pentru şoferi pot ajunge la maximum 9.600 de lei, iar carnetul poate fi suspendat cel mult doi ani.

Pe de altă parte, sunt introduse pedepse drastice pentru şoferii recidivişti: dacă într-o perioadă de 3 ani de la suspendarea carnetului aceştia comit aceeaşi abatere de la lege, carnetul li se suspendă pe o perioadă dublă.

De asemenea, perioada de graţie pentru şoferii care nu îşi plătesc amenzile a fost extinsă de la 30 de zile la minimum 45 de zile, termen după care rămân fără carnet. Guvernul a limitat de asemenea metoda de a scăpa de amendă sau suspendarea carnetului, prin contestarea în instanţă a procesului verbal: contestarea nu mai suspendă sancţiunea Poliţiei.

Cea mai importantă modificare a Codului Rutier se referă la legalizarea alcoolemiei la volan, măsură care scoate România din rândul ţărilor cu politica de „toleranţă zero” pentru alcool la volan, în condiţiile în care România ocupă locul 6 în Europa la morţi în accidente rutiere, din cauza alcoolului.

Guvernul propune astfel ca alcoolemia permisă la volan să fie cel mult 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat şi de 0,20 g/l alcool pur în sânge. Şoferii prinşi cu o alcoolemie cuprinsă între 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,20 – 0,50 g/l alcool pur în sânge plătesc însă scump: amendă cuprinsă între 1.680 de lei şi 4.000 de lei, precum şi suspendarea carnetului pe o perioadă de 6 luni.

Şoferii prinşi cu o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge vor fi pedepsiţi cu închisoare de la 1 la 5 ani.

CITEŞTE articolul complet: Gândul

Articolul precedentVIDEO: Primăria pune punctul pe I, să se descurce locatarii – VEZI declaraţii!
Articolul următorDoi cămătari din Dumbrăveni reţinuţi de poliţişti – VEZI amănunte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.