Acasă Nova TV

Colţu` lui Alex – Legenda lui Petre din Turn

172

 

De mai bine de trei secole Mediaşul este vegheat din Turnul Trompeţilor de o statuie pe care legenda o numeşte Petre din Turn. Aceeaşi legendă a ajuns în zilele noastre cu două versiuni. Prima dintre acestea spune că Petre din Turn ar fi fost un muncitor care a căzut de pe schelă în timp ce lucra la Turnul Trompeţilor, iar statuia a fost construită în cinstea lui. Cea de-a doua legendă spune că Petre din Turn ar fi fost un bătrân a cărui fiică s-a îndrăgostit de un băiat sărac. Pentru a-şi urmări fata, bătrânul se urca în Turnul Trompeţilor care îi permitea să vadă tot ceea ce se întâmplă în oraş. Interesant este faptul că în realitate trei statui s-au succedat pe rând în nişa din Turnul Trompeţilor. Prima, Petre din Turn (statuie de lemn) este găzduită actualmente de Muzeul Municipal după ce a vegheat oraşul mai bine de 300 ani, a doua, Cavalerul Roland poate fi văzut în Tribuna Croitorilor din Biserica Sfânta Margareta, iar ultima statuie este în prezent pe turn. Pentru că am scris despre turism şi pentru că sunt de acord cu Mihai Buninet care consideră că blogosfera medieşeană poate da o mână de ajutor în promovarea Mediaşului, o să dezvolt şi aici un subiect despre care am mai scris.

Prima statuie din lemn este una dintre cele mai vechi din Transilvania şi a fost realizată în secolul al XVII-lea. Conform datelor istorice, statuia din lemn care reprezintă un om cu barbă a fost realizată de Călugărul Onofrius. Anul realizării statuii nu a putut fi determinat cu precizie. Pe vestigiul acestei statui de lemn figurează anul incomplet. Primele două cifre sunt 1, respectiv 6, a treia cifră lipseşte însă, în timp ce a patra este 0. După 1630 statuia a fost amplasată la nivelul orologiului, în cadrul lucrărilor de supraînălţare a Turnului Trompeţilor. Petre din Turn a rămas pe Turnul Trompeţilor până undeva în prima jumătate a secolului al XX-lea, mai exact în anii 1927-1930. În acel moment, Consiliul Reprezentanţilor Comunităţii Evanghelice a aprobat realizarea unor lucrări de consolidare a Turnului Trompeţilor, datorită înclinării acestuia. Practic, în august 1927, aceasta a fost înlocuită cu o a doua statuie reprezentând un cavaler medieval îmbrăcat în armură cu o spadă în mâini.  Statuia care i-a luat locul lui Petre din Turn estea cea a lui Roland, protector al oraşului. Aceasta a fost realizată din lemn de stejar. În regiunile din nordul Germanie, roland este un simbol al oraşelor vechi, reprezentat de un bărbat cu capul descoperit şi cu un paloş în mână, păzitor al instituţiilor feudale. În 1984, şi aceasta a fost înlocuită cu o a treia statuie care se află şi în zilele noastre în această nişă. Ultima statuie îl reprezintă practic tot pe Petre din Turn, fiind realizată de sculptorul sas Kurtfritz Handel.

P.S. – acest material nu ar fi fost posibil fără ajutorul colegului Jimmy Ionescu cel de la care am aflat prima dată despre această legendă şi a muzeografului Viorel Ştef de la Muzeul Municipal Mediaş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here