Acasă Nova TV

Colţu` lui Alex – Casa Schuller – locuinţă, han, birt, berărie, centru cultural

204


Am trecut de sute de ori pe lângă ea. O ştiu, e acolo dintotdeauna, aşa că nu am remarcat niciodată că e deosebită. Nu ştiam că ascunde între zidurile sale o istorie zbuciumată de jumătate de mileniu. Casa Schuller, pentru că despre ea este vorba, este de mai bine de un deceniu un epicentru cultural al Mediaşului, găzduind constant expoziţii, lansări de carte, simpozioane şi alte manifestări culturale. De-a lungul secolelor însă folosită ca locuinţă, han, birt şi berărie. Prima atestare documentară a Casei Schuller datează din 1588, însă construcţia ei a avut loc cu siguranţă câteva zeci de ani mai devreme. În 1588 s-a întrunit la Mediaş dieta din acel an, sub patronajul principelui Sigismund Bathory. Conform istoricului medieşean Johanes Soterius, care a preluat informaţia de la comitele sibian al saşilor, Albert Huet, văduva fostului primar Hannes Schuller, decedat în iulie 1586, a fost gazda principelui Sigismund, proaspăt ales de dietă. Acesta a fost găzduit în casă în camerele de la etaj. În secolele următoare, Casa Schuller a fost locuinţa urmaşilor familiei cu acelaşi nume, iar mulţi ani a funcţionat ca han sau birt. În secolul trecut, casa a aparţinut lui Helmut Karres, fostul proprietar al fabricii Medimpact, fostă Karres. În 1993, Casa Schuller a trecut printr-o hotărâre de guvern în administrarea Primăriei Mediaş. În scurt timp a fost concesionată Forumului Democrat al Germanilor din municipiul Mediaş. Cu fonduri germane care depăşesc 700.000 mărci, clădirea a fost restaurată în totalitate, proiectul fiind coordonat de arhitectul Hermann Fabini. Destinaţia primită a fost aceea de centru cultural-artistic, tot aici avându-şi sediul şi FDGR Mediaş.

În formă de U

Clădirea Casei Schuller este construită în jurul unei curţi interioare, şi are forma literei U, ale cărei laturi lungi erau iniţial unite prin  arce zidite care actualmente nu mai există. În acea perioadă, ospătăria şi anexele erau la parter, accesibil direct din gangul boltit semicilindric de la intrare. Pe laturile estică şi sudică la etaj, există două galerii deschise, boltite în cruce, realizate în stilul Renaşterii Transilvane. Pe direcţia curţii, cele două galerii prezintă o serie de arcade semicirculare sprijinite pe coloane de piatră.

În Stilul Renaşterii

În exterior, spre Piaţa Regele Ferdinand I, clădirea Casei Schuller prezintă o serie întreagă de elementare ornamentale renascentiste. Este vorba de arcurile de deasupra porţii şi ferestrelor, pilaştrii încastraţi în zid şi ferestrele de la etaj cu ancadramente de piatră. Pilaştrii sunt de altfel unul dintre cele mai importante elemente decorative, iar pe ei sunt aşezaţi doi lei de piatră, sculptaţi într-o manieră arhaică. Leii amplasaţi în prezent sunt nişte copii relativ fidele ale celor originali. Leii originali sunt păstraţi la Muzeul Municipal Mediaş.

Elemente gotice

Un argument important în stabilirea vechimii Casei Schuller, construită cel mai probabil în secolul al XV-lea, îl reprezintă descoperirea unor elemente gotice cu ocazia restaurărilor din perioada 1995-1997. Steagul de vânt de pe coama acoperişului are decupate în el datele unor reparaţii şi renovări: 1675, 1760 şi 1997. Primele două reparaţii s-au făcut în maniera Renaşterii Transilvane, care şi-a lăsat amprenta asupra stilului întregii clădiri.  

P.S.: Curiozitatea în ceea ce priveşte Casa Schuller mi-a fost stârnită după o expoziţie de fotografie intitulată „Mediaş. Detalii de arhitectură” vernisată acum doi ani. Toate informaţiile despre arhitectura casei au fost preluate din cartea lui Ştefan Ionescu „Mediaş, monumente medievale”.  Am adăugat şi o galerie foto. Fotografiile noi aparţin Centrului de Informare Turistică, iar cele 3 fotografii de epocă provin de la colecţionar privat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here