Acasă Nova TV

Pestă porcină africană la Chesler | 72 porci vor fi sacrificați

465
focare de pestă

Pestă porcină africană la Chesler | 72 porci vor fi sacrificați

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, Mircea Dorin Crețu, în calitatea sa de președinte s-a întrunit astăzi, 21.05.2025 și a aprobat, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia într-o gospodărie din localitatea Chesler comuna Micăsasa.

În exploatația din acest focar exista un număr de 72 capete suine vii, categoria tineret și porc gras. S-a decis neutralizarea suinelor existente în exploatație, în număr de 72 capete porc gras și tineret, precum și a suinei moarte, acțiune care se va  efectua în cursul zilei de 22.05.2025, în vederea limitării răspândirii bolii. Acțiunea se va efectua sub supraveghere sanitară-veterinară.

Stabilirea zonelor de restricție (protecţie și supraveghere) și măsurile ce trebuie aplicate.

S-a impus interdicția de scoatere din exploatație a animalelor existente in exploatatie.

 S-a stabilit o zona de protecție in jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităților Chesler, din judetul SIBIU și Făget, din judetul ALBA și  o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Micăsasa, Agârbiciu, Axente Sever, Valea Viilor, Copșa Mică, Târnăvioara, Târnava, Bazna și Boian din județul SIBIU și localitățile : Londroman, Tăuni, Văleni, Feisa, Tatarlaua, Crăciunelul de Sus, parțial localitățile Balcaciu și Jidvei din județul ALBA.

Măsuri care trebuie aplicate în unitățile din zona de restricție: 

a) menținerea animalelor din speciile listate ( porc domestic),  separat de alte  animale din speciile nelistate si de animalele sălbatice.

b) implementarea supravegherii suplimentare pentru a identifica orice altă răspândire a bolii de categoria A  la alte exploatații, inclusiv orice creştere a morbidităţii sau a mortalităţii sau orice scădere semnificativă a valorii producției; orice astfel de creştere sau de scădere se notifică imediat autorităţii competente;

c ) dacă este cazul, punerea în aplicare a mijloacelor adecvate de control al rozătoarelor și a altor vectori de transmitere a bolilor în unitate şi în jurul acesteia – D.D.D.;

d) utilizarea metodelor adecvate de dezinfectare la intrările şi ieşirile în/din exploatatie; instalarea unui dezinfector pietonal la intrarea in exploatatie.

e) aplicarea măsurilor corespunzătoare de biosecuritate tuturor persoanelor care vin în contact cu animale deţinute din speciile listate sau care intră sau ies în/din exploatatie, precum şi a mijloacelor de transport, pentru a evita orice risc de răspândire a bolii de categoria A în cauză;

f) ecarisarea cadavrelor întregi sau a părţilor de cadavre ale animalelor deţinute moarte sau sacrificate din speciile listate, în conformitate cu articolul 22 alineatul (3) din Reg. 687/2019.

g) catagrafia exploatatiilor care detin suine, examenul clinic al porcinelor, efectuat de catre medicii veterinari oficiali, in zona de protectie si de catre medicii veterinari de libera practica imputerniciti, in zona de supraveghere, cat mai curand posibil, conform articolului 26 din Reg. 687/2019.

Responsabilitate: proprietarii exploatațiilor, UAT Micăsasa, medicii veterinari de liberă practică împuterniciți (MVLPÎ) și DSVSA Sibiu. DSVSA Alba.

În zona de restricție sunt interzise următoarele activități care privesc animalele din speciile listate (porcii) și produsele obținute de la porci:

-Circulaţia animalelor deţinute din speciile listate dinspre unităţi din zona de restricţii;

-Circulaţia animalelor deţinute din speciile listate înspre unităţi din zona de restricţii;

-Circulatia animalelor din speciile nelistate pana la finalizarea acțiunilor de D.D.D. in exploatația in care s-a declarat focarul de boală.

-Târguri, pieţe, expoziţii și alte situaţii în care sunt adunate la un loc animalele deţinute din speciile listate, inclusiv colectarea şi dispersarea acestor specii;

-Circulaţia materialului seminal obţinut de la animale deţinute din speciile listate, dinspre unităţi din zona de restricţii;

-Colectarea de material seminal de la animalele deţinute din speciile listate;

-Inseminarea artificială itinerantă a animalelor deţinute din speciile listate;

-Servicii naturale itinerante ale animalelor deţinute din speciile listate (monta naturală);

-Circulaţia cărnii proaspete obţinută de la animale deţinute şi sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unităţi de manipulare a vânatului din zona de restricţii;

-Circulaţia organelor obţinute de la animale deţinute şi sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unităţi de manipulare a vânatului din zona de restricţii;

-Circulaţia produselor din carne obţinute din carne proaspătă provenită de la animale din speciile listate, dinspre unităţi din zona de restricţii;

-Circulaţia dejecţiilor animaliere, inclusiv a aşternutului şi a aşternutului folosit, obţinute de la animale deţinute din speciile listate, dinspre unităţi din zona de restricţii;

-Circulaţia pieilor brute şi a celor prelucrate obţinute de la animale deţinute din specii listate, dinspre unităţi din zona de restricţii.

Autoritatea competentă poate elimina măsurile prevăzute în zona de protecție numai dacă a trecut perioada minimă de 15 zile și dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) curățarea și dezinfectarea prealabile și, după caz, controlul insectelor și al rozătoarelor, au fost efectuate în unitatea afectată ;

b) în toate unitățile care dețin animale din speciile listate (porci) în zona de protecţie, animalele din speciile listate au fost supuse, cu rezultate favorabile, unor examinări clinice şi, atunci când a fost necesar, unor examene de laborator, în conformitate cu articolul 26 din Reg.687/2019.

(2) În cazul în care boala de categoria A în cauză este transmisă de un vector listat, astfel cum se menţionează în Regulamentul (UE) 2018/1882, autoritatea competentă poate:

a) să stabilească durata măsurilor din zona de protecţie de la caz la caz, luând în considerare orice factor care influenţează riscul de răspândire a bolii; şi

b) să prevadă introducerea animalelor-santinelă.

(3) După eliminarea măsurilor din zona de protecție, măsurile prevăzute în zona de supraveghere se aplică în zona de protecţie cel puţin pe durata a înca 15 zile.

Autoritatea competentă poate elimina măsurile de control al bolilor aplicate în zona de supraveghere numai dacă a trecut perioada stabilită 30 zile și dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

a) în zona de protecţie au fost îndeplinite condiţiile prevăzute la articolul 39 din Reg. 687/2019 respectiv durata măsurilor de control al bolilor în zona de protecție – 15 zile;

b) un număr reprezentativ de unităţi care deţin animale din speciile listate au făcut, cu rezultate favorabile, obiectul unor vizite efectuate de medici veterinari oficiali, în conformitate cu articolul 41 din Reg. 687/2019.

Planul de măsuri se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice  identificate pe parcursul implementării  măsurilor.

Foto: arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.