
Cum să faci Networking eficient și să găsești locuri de muncă
Networking-ul este ceva despre care se vorbește în permanență în ultimii ani pe piața muncii, atât în România cât și în alte țări. Cu toate acestea, foarte mulți candidați subestimează importanță relațiilor interumane și creării de conexiuni profesionale.
Prin networking, alături de anunțurile de locuri de muncă de pe platforme precum Jooble, vei avea și opțiuni oferite chiar de conexiunile pe care ți le-ai făcut de-a lungul timpului.
Iată cum faci Networking în mod eficient și îți construiești o rețea de contacte care îți poate deschide uși în carieră.
Participă la evenimente de recrutare
Participarea la evenimente de recrutare de tipul târgurilor de joburi îți pot aduce numeroase beneficii. În primul rând, ai ocazia să faci networking cu oameni din diverse domenii și de la numeroase companii.
Acest tip de evenimente promovează networking-ul și oamenii sunt deschiși să discute despre domeniile în care activează, locuri de muncă disponibile, și așa mai departe. Inițiază discuții cu ceilalți participanți, adună cărțile lor de vizită și păstrează legătura cu ei.
Înscrie-te pe platformele de socializare profesională
Dacă nu ai posibilitatea să mergi fizic la târgurile de joburi, află că există și platforme de socializare profesională.
Acestea sunt similare cu clasicele platforme de socializare, însă postările și informațiile se rezumă la viața profesională a utilizatorilor. Acestea îți permit să intri în legătură cu o varietate mai mare de oameni, din diverse orașe și chiar țări.
Spre exemplu, poți găsi locuri de muncă Sibiu de oriunde ai fi și poți discuta cu recrutorii în timp real.
Ține legătura cu contactele pe care deja le ai
Networking-ul nu înseamnă doar să cunoști oameni noi și să obții numărul lor de telefon sau adresa de e-mail. Este esențial ca aceste relații, precum și cele construite la locuri de muncă sau în alte contexte, să fie întreținute prin comunicare.
Astfel, este util să trimiți un mesaj de mulțumire după întâlniri, întreabă despre cum decurg lucrurile pentru ei și oferă-ți ajutorul oricând este posibil. Astfel vei crea o relație bazată pe reciprocitate și ajutorul oferit astăzi cuiva se poate întoarce sub forma unei oportunități de job.
Participă la cursuri și workshop-uri
La fel ca în cazul târgurilor de joburi, aceste evenimente îți aduc mai multe beneficii. Poți face networking, însă ai ocazia să și înveți lucruri noi sau să dezvolți skill-uri pe care deja le ai.
Aceste cursuri îți pot aduce și certificări iar workshop-urile sunt foarte apreciate pe piața muncii pentru că pun accentul pe lucrul practic și poți face diverse proiecte din care ai multe de învățat.
Fii deschis la oportunități
Unii oameni își doresc un job anume și vor refuza orice altă oferta li se prezintă. Dacă, însă, ești deschis la oportunități și îți dorești să explorezi și domenii conexe sau să accepți oportunități temporare, te poți dezvoltă profesional mai mult și mai repede.
Aceste oportunități, chiar dacă nu sunt cele ideale, te pot pune în legătură cu profesioniști care vor aprecia tehnică ta de lucru și felul tău de a fi și te pot invita să faci parte din echipa lor în viitor.
Găsește un mentor
Un mentor este o persoană cu mai multă experiență decât tine care își face timp să te ajute și să te îndrume. Nu este ușor să găsești un mentor, însă ar fi util să întrebi persoanele pe care le admiri dacă au posibilitatea aceasta.
Unii dintre ei nu vor avea destul timp, însă cu siguranță vei găsi un mentor pe care să te poți baza. Sprijinul oferit va fi foarte valoros și vei putea să înveți din greșelile și reușitele sale.
Acestea fiind spuse, este timpul să faci și tu networking. Este ceva plăcut, pentru că presupune comunicarea cu alți oameni într-o nota relaxată și chiar amicală în unele cazuri, însă este și ceva extraordinar de util.
Cu ajutorul unui networking eficient poți obține locul de muncă dorit, ți se pot deschide uși spre domenii conexe, poți obține un loc de muncă în compania la care visezi să lucrezi sau poți lua parte la proiecte noi și interesante.