
Legea care schimbă sancțiunile pentru accidentele rutiere mortale intră în vigoare de astăzi
Din 13 iulie 2023, conducătorii auto care provoacă accidente rutiere mortale vor fi sancționați mai aspru, conform noii legi adoptate de Parlament și promulgate de Președinte.
Potrivit noii legi, pedeapsa pentru ucidere din culpă în urma unui accident rutier se majorează cu jumătate dacă fapta este săvârșită sub influența alcoolului sau a drogurilor, dacă făptuitorul nu are permis de conducere sau dacă acesta părăsește locul accidentului. Astfel, pedeapsa maximă poate ajunge la 15 ani de închisoare.
Totodată pedeapsa cu închisoarea nu se mai suspendă în cazul unui accident de circulație în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, dacă șoferul vinovat:
- conducea fără permis de conducere valid;
- avea permis de conducere neadecvat categoriei vehiculului implicat, suspendat, retras sau anulat;
- conducea cu alcoolemie peste 0.80;
- conducerea sub influența substanțelor psihoactive.
Noua lege prevede că șoferii care provoacă accidente rutiere soldate cu rănirea gravă sau ușoară a unei persoane vor fi sancționați cu amendă și cu suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă de la 6 luni la 5 ani, în funcție de gravitatea faptei.
În plus, dacă fapta este săvârșită sub influența alcoolului sau a drogurilor, pedeapsa se poate completa cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Legea vine ca o reacție la creșterea alarmantă a numărului de accidente rutiere mortale în ultimii ani.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2022 s-au înregistrat peste 1800 de decese pe șoselele din România, dintre care aproape jumătate au fost cauzate de conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Prin această lege, autoritățile speră să descurajeze comportamentele iresponsabile la volan și să salveze vieți.