Acasă Nova TV

Grevă generală în învățământ | În județul Sibiu participă peste 4000 de profesori și educatori

246
Grevă generală în învățământ | În județul Sibiu participă peste 4000 de profesori și educatori

Luni dimineața a fost declanșată o grevă generală în învățământ și în județul Sibiu, așa cum au anunțat săptămâna trecută reprezentanții sindicatului.

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Constantin Dincă, profesorii care nu au aderat la grevă vor face ore fizic sau online, în funcție de deciziile Consiliilor de Administrație

”Nu avem nicio școală în care toți profesorii să fie în grevă. În toate școlile, profesorii care nu au aderat la grevă desfășoară ore”, a transmis Constantin Dincă pentru de stiridesibiu.ro.

Estimările liderilor de sindicat indică, în județul Sibiu, o participare de aproximativ 4.200 de profesori și educatori la greva generală. Alături de ei vor fi și personalul nedidactic din majoritatea școlilor și grădinițelor.

Reprezentanții Sindicatului Învățământului Preuniversitar Sibiu au făcut apel de susținere a grevei din partea părinților. Totodată părinții au fost rugați să nu trimită copiii la școli și grădinițe pentru că nu va avea cine să stea cu ei.

În grădinițe, în procent de peste 95% din cadre intră în grevă. Copiii nu se vor primi pentru că nu are cine să îi supravegheze și nu are cine să le asigure hrana.

În școlile generale avem și cadre didactice care nu fac grevă și care vor urma un orar special făcut de directori, ce urmează să fie monitorizat de direcțiunea școlii. Restul profesorilor vor merge la ora 08.00 la școală pentru grevă.

În licee avem un procent mai mare de 90% de participare la greva generală.

Comparativ cu vineri, când am avut grevă de avertisment, procentul celor care nu sunt membri de sindicat și care se alătură grevei noastre este mai mare. Legea le permite să participe la grevă.

În acest context, îi rugăm pe părinți să se sprijine în demers și să nu trimită copiii la școală pentru că nu are cine să stea cu ei. Să facă ce pot și ei, să ne sprjine și să transmită cum pot mesajele lor către guvernanți”, a declarat pentru StirideSibiu Iuliana Dănilă, reprezentantul SIP Sibiu.

În total la nivel național, potrivit sindicatelor, vor protesta peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli. De la ora 11.00 la 13.00 va fi organizată grevă de avertisment şi în învăţământul superior.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, este de părere că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie (4.000 Lei), în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar.

Propunerile sindicatului au fost respinse de guvern, care ar fi de acord să ofere doar niște stimulente profesorilor debutanți.

Articolul precedentMinoră de 14 ani dispărută | A plecat de acasă și nu a mai revenit
Articolul următorGaraj distrus complet în urma unui incendiu la Mediaș | Au ars un autoturism și o motocicletă | Foto

1 COMENTARIU

  1. Bună ziua faceți cumva sa fie bine și pentru copii noștri și pentru profesori pentru ca nu vrem sa mai facă aceasi clasa din cauza grevei sa se termine cât mai repede posibil pierd copii prea mult și pe urma nu mai au când sa meargă mai departe e timpul prea scurt . Va mulțumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.