Acasă Transilvania Online

România va relaxa restricțiile de sărbători | Principalele propuneri CNSU

1260
România va relaxa restricțiile de sărbători

România va relaxa restricțiile de sărbători, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat. Modificarea restricțiilor vine după ce situația epidemiologică s-a îmbunătățit în ultimele săptămâni.

Printre propunerile înaintate de CNSU pentru aprobare în Guvern, se numără eliminarea interdicției de circulaţie pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19. Totodată accesul în mall-uri şi magazinele mari va fi permis şi persoanelor testate, nu doar celor vaccinate sau trecute prin boală.

Masca de protecție va mai fi obligatorie în aer liber numai în spațiile aglomerate, exemplu piețe, târguri sau stații de transport. Magazinele sau restaurantele vor putea rămâne deschise până la ora 22.00, față de ora 21.00 în prezent.

De asemenea, în nopțile de Crăciun și Revelion localurile vor fi deschise fără restricție de oră, cu limită de 50% și cu certificat de vaccinat, testat sau trecut prin boală.

La magazinele mai mici de 200 mp nu va fi necesară prezentarea unor documente, dar aceste magazine vor trebui să stabilească număr strict de persoane care pot intra concomitent.

Petrecerile private de genul nunților, botezurilor rămân în continuare interzise. Petrecerile de Anul Nou ale restaurantelor comportă certificat verde, dar petrecerile stradale vor fi accesibile tuturor.

Măsurile propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență trebuie aprobate prin hotărâre de guvern. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla miercuri (8 dec.) seară.

Anexa completă la HCNSU nr. 112 din 07.12.2021 ESTE AICI

ACTUALIZARE 8 DECEMBRIE

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor. După ședință, ministrul Sănătății a declarat că aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia și că dacă numărul cazurilor de COVID va crește, restricțiile vor fi impuse din nou.

„Decât să avem reguli dure care nu sunt respectate e mai bine sa avem o relaxare cu o respectarea riguroasă a acestor reguli. În paralel ne pregătim și pentru situația apariției noii tulpini. (…) Faptul că avem patru zile, 24 și 25 decembrie, 31 și 1 ianuarie în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări în vectori de transmitere.

Nu ne dorim sancționarea, nu este cheia succesului, dar unde se impune aceste lucruri, vor fi puse în aplicare. Eu cred că principalii avocați ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici. Ei trebuie să asigure respectarea tuturor măsurilor la toate tipurile de activități pe care le realizează”, a spus ministrul sănătății, Rafila.

Articolul precedentMediaș 120 | Doina Florea și Terezia Rafa expun la Casa Schuller
Articolul următorO femeie și un bărbat din județul Sibiu condamnați la închisoare pentru infracțiuni la regimul rutier

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.