Acasă Revista Presei

Guvernul a adoptat proiectul prin care se interzice cumulul pensie-salariu la stat | DETALIILE

550
Rata incidenței Marți - cumul pensie-salariu

Guvernul a adoptat astăzi, proiectul de lege prin care bugetarilor li se interzice cumulul pensie-salariu.

Proiectul are mai multe excepții despre care ministrul Muncii spune că erau necesare pentru ca legea să fie constituțională. 

Aleșii locali, parlamentarii, membrii CCR și ai Curții de Conturi, și nu numai, se numără printre bugetari exceptați din legea interzicerii cumulării pensiei cu salariul la stat.

În sectorul public, pensia nu poate fi cumulată cu salariul. Angajații din sectorul public au obligația ca în termen de 30 de zile să opteze. Au fost introduse câteva excepții: persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau a celor care au durata mandatului definită de Constituție. Am mers pe această variantă ca legea să fie constituțională.

Interzicerea cumului pensie cu salariu este valabilă doar pentru cei care activează în sistemul public,” a declarat Raluca Turcan.

Proiectul adoptat de Guvern pervede că angajaţii din sectorul public care sunt şi în pensie au obligaţia ca în termen de 30 de zile de intrarea în vigoare a legii să opteze, fie îşi continuă activitatea până la 70 de ani, cu suspendarea pensiei, sau se suspendă contractul de serviciu şi intră în pensie.

Continuarea activității bugetarilor în câmpul muncii nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului. 

Persoanele care au calitatea de pensionari şi continuă activitatea pot opta, la cerere, pentru reluarea plății pensiei şi încetarea raporturilor de muncă sau a raporturilor de serviciu oricând, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. 

Proiectul de lege adoptat miercuri de Guvern va fi trimis în Parlament unde va intra în procedură de dezbatere și adoptare. (Sursa: Digi24)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.