Acasă Revista Presei

Diferență de peste 7 000 de decese între cele două platforme de raportare COVID-19

246
pacienți cu COVID-19 raportare DECESE COVID-19

Raportul privind morții de COVID-19 până la 31 martie 2021 arată o diferență de peste 7 000 de decese între cele două platforme de raportare.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri dimineață, raportul integral privind raportarea deceselor COVID-19 în România. Documentul arată că în platforma Corona forms au fost raportate în 2020 un total de 16 120 de decese de COVID-19, iar în platforma în alerte.ms.ro 18 988.

Până la 31 martie 2021 însă, diferențele de raportare se măresc consistent: 31 132 de decese raportate în alerte.ms.ro și 23 931 în Corona forms. Practic, este o diferență de peste 7 000 de decese, scrie HotNews.

Se constată că diferențele devin tot mai evidente începând cu luna octombrie 2020. Acestea pot fi asociate modificarilor succesive solicitate în platforma alerte.ms.ro în sensul creșterii complexitatii sau nivelului de detaliu pentru solicitările de raportare. Acest fapt s-a suprapus presiunii generate de agravarea situației epidemiologice„, este explicația oferită în raport pentru diferențele de raportare în creștere.

Concluziile comisiei

1. Sursa oficială de clasificare a deceselor – certificatul medical constatator – indică o corespondență convenabilă între decesele confirmate COVID raportate la INS și respectiv cele raportate în Corona forms (96% ). Decesele raportate în alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decat cele din INS. Abaterile pe luni calendaristice sunt în general mai mari decât abaterea anuală. Acest fapt se explică, probabil, prin evoluția pandemiei (abateri mai mari în luni de vârf epidemic), prin dinamica evoluției conceptelor legate de raportare, a codificării și a fenomenelor tardive (înregistrărilor întârziate).

2. Raportarea DRG pe setul minim de date a pacienților externați are, de departe, cea mai discutabilă validitate. La 99% dintre cazurile care asociau un diagnostic de COVID-19, acesta a fost considerat diagnostic secundar. În mod cert această raportare nu intrunește cerințele de calitate pentru a servi ca sursă de informații pentru numărul deceselor de COVID-19 în prezent.

3. Diferențele dintre platformele MS -alerte.ms.ro și Corona forms sunt justificate într-o oarecare masură și parțial acceptabile.

Se are în vedere faptul că platforma alerte.ms.ro presupune o raportare numerică agregata și cumulată (neverificabila pe CNP sau alt tip de cod), iar platforma corona forms presupune o raportare caz cu caz, pe CNP. Rămâne totuși sub semnul întrebării utilitatea solicitării unei raportări agregate privind decesele intra-spitalicești, cu o frecvență de două ori pe zi.

4. Platforma alerte.ms.ro a avut, în ințelegerea comisiei, mai curând rolul de a fi un instrument pentru managementul operațional decât un rol de sistem informațional pentru colectarea și analiza deceselor. Corectitudinea informațiilor regăsite în alerte.ms.ro este condiționată esențial de acuratețea cu care raportează spitalele. Din explorarile comisiei, spitalele au unele probleme privind corectitudinea modului de raportare. Este evident că nu exista resurse umane disponibile și pregatite nici la nivelul spitalului și nici la nivelul DSP/CJCCI, pentru a valida aceste raportări.

5. Nu există prevedere, resurse și mecanisme pentru monitorizarea și validarea datelor referitoare la decesele imegistrate în alerte.ms.ro. Totodata aceste date nu sunt fructificate în analize sau în decizii operative.

6. Platforma Corona forms este sursa cea mai validă de informatii pentru raportarea deceselor de Covid-19. Asta deși s-au identificat unele confuzii/abateri de la procesul de raportare, în special la nivelul spitalelor. Analiza actuală are valoare exploratorie.

Recomandările Comisiei:

1. Considerarea de către Ministerul Sănătății a utilității menținerii în platforma alerte.ms.ro a cerințelor de raportare privind decesele, având în vedere pe de o parte efortul de raportare din partea spitalelor și pe de altă parte lipsa de utilizare a acestora în deciziile manageriale.

2. În cazul în care se va considera utilă menținerea raportării deceselor în alerte.ms.ro, este necesar de asigurat un set de instrucțiuni/proceduri /metodologii destinate celor care raportează. Aceste instrumente trebuie prelucrate împreună cu cei care raportează, care au nevoie sa fie instruiți.

3. Comisia aduce în atentia Ministerului Sănătății faptul că dubla raportare, pe principii diferite, atrage dupa sine confuzii, implică eforturi adiționale de validare a datelor și consum de resurse. De asemenea, neconcordanțele între cele două serii de date sunt inevitabile.

4. Pe termen mediu este necesar un proces de ameliorare a codificarilor în setul minim de date pentru DRG.

5. În ceea ce privește platforma Corona forms, este evident că o serie de decese nu au fost raportate. În acest sens, este necesar un proces de actualizare a deceselor din Corona forms.

6. Introducerea în Corona forms a unor câmpuri suplimentare în vederea gestionarii mai facile și a generării unor rapoarte care să servească monitorizarii deceselor din alte cauze decât COVID.

7. Aprofundarea sursei oficiale – INS este foarte utilă atât pe termen scurt, cat și pe termen mediu. Pe termen scurt, este recomandabilă o analiză comparativă pe CNP între decesele raportate în Corona forms și decesele din certificatele constatatoare.

8. Pe baza acestei analize se vor formula recomandări pentru asigurarea validității înregistrărilor privind cauzele de deces atât pentru sistemul de supraveghere, cât în special pentru certificatul constatator.

9. Stabilirea numărului final de decese COVID, conform definiției OMS, este fezabilă după încetarea stării de pandemie și parcurgerea activităților menționate la punctele 7 și 8.

Ministerul Sănătății a publicat documentul după ce premierul Florin Cîțu i-a solicitat acest lucru ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here