Acasă Nova TV

2 focare de pestă porcină identificate în județ | Unul este la Boian

1282

2 focare de pestă porcină au fost identificate în județ.

În cursul zilei de miercuri, pe raza județului Sibiu au fost identificate două focare de Pestă Porcină Africană, în localitatea Rășinari, comuna Rășinari și localitatea Boian, comuna Bazna. Ca urma a confirmării celor două focare, a avut loc Ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu.

,,În cadrul ședinței s-a prezentat planul de măsuri aferente focarelori și de asemenea au fost adoptate deciziile privind Programul de măsuri pentru combaterea focarelor de Pestă Porcină Africană. Pentru focarul identificat în localitatea Rășinari, a fost adoptată decizia numărul 2/06.01.2021, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere.

Localitățile aflate în zona de protecție sunt Rășinari, Cisnădioara și Poplaca. Fondurile de vânătoare aflat în raza zonei de protecție sunt F.V. 21 Șelimbăr și F.V. 12 Rășinari. Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt: Cisnadie, Sibiu, Sadu, Rau Sadului, Cristian, Gura Raului, Orlat si Tocile.  Fondurile de vanatoare aflate in raza zonei de supraveghere sunt F.V.10 Sadu si F.V.13 Gura Raului.

Animalele moarte au fost recoltate de catre DSVSA Sibiu si afluite la LSVSA unde s-a efectuat examenul necropsic si s-a prelevat un set de organe care a fost trimis la IDSA Bucuresti in vederea confirmarii bolii, in conformitate cu  procedurile din Manualul Operational PPA Editia IV 2019.

Pentru focarul identificate în localitatea Boian, a fost adoptată decizia comună cu Centrele Locale de Combatere a Bolilor Mureș și Alba, conform căreia s-au stabilit zonele de protecție și supraveghere.

Localitatea aflata in zona de protectie este Boian. Localitatile aflate in zona de supraveghere sunt:  Velt, Blajel, Paucea, Bazna, Medias, Tarnava, Colonia Tarnava,  Copsa Mica, Tarnavioara,  Chesler si Romanesti – din judetul Sibiu; localitatile Craciunel, Faget, Tauni, Tatarlaua, Cetatea de Balta, Feisa, Jidvei, Capalna de Jos si Santamarie – din judetul Alba ; localitatile Deleni, Botorca si Cornesti din judetul Mures.

Animalele ucise, în cazul măsurilor pentru prevenirea/lichidarea rapidă a focarului de boală, au fost evaluate si s-a intocmit dosarul de despagubire – 35 capete suine. Cei 35 de porci  din exploataţie, ramasi in viata, au fost ucişi la confirmare, sub supraveghere sanitara veterinară oficială, astfel încât să se evite riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane.

În fondurile de vânătoare din zona de protecție și zona de supraveghere se vor face controale zilnice ale teritoriului în vederea identificării eventualelor cadavre de mistreți precum și observarea modificărilor de comportament la populația de mistreți. Reprezentanții fondurilor de vânătoare vor raporta zilnic la DSVSA SIBIU rezultatele controlului” se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Sibiu.

Foto: arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here