Acasă Nova TV

Avem sau nu cazuri confirmate de Covid-19 | Cui folosește ascunderea adevărului ?

1860
143 de cazuri noi depistate în ultimele 24 de ore

Avem sau nu cazuri confirmate de Covid-19 în județul Sibiu, este fără doar și poate cea mai actuală întrebare în momentul de față. 

Până în data de 20 martie erau comunicate zilnic rezultatele testelor făcute pentru depistarea eventualelor persoane infectate cu noul coronavirus. Din 21 martie, acest lucru nu s-a mai întâmplat, iar Prefectura Sibiu mai comunică doar informații despre numărul persoanelor izolate la domiciliu și a celor în carantină. Explicația oficială, alte informații se comunică doar de la nivel central prin Grupul de Comunicare Strategică.  Doar că nici acesta nu oferă decât numărul cazurilor noi de persoane depistate pozitive și intervalul de vârstă al acestora.

Pe măsura trecerii zilelor, județul Sibiu a rămas, sau cel puțin așa a părut, unul dintre ultimele bastioane neinfectate, asta conform informațiilor neoficiale. Vineri seara, într-o parte din mass-media județeană, a apărut informația pe surse, conform cărora la Spitalul Județean Sibiu, există 2 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care unul a fost confirmat la Cluj Napoca.

Reacția Prefecturii Sibiu la solicitările jurnaliștilor de confirmare sau infirmare a cazurilor, a fost o simplă trimitere la Grupul de Comunicare Strategică. ,,Toate informațiile legate de posibilitatea cazurilor pozitive sunt confirmate sau infirmate doar de către Grupul de Comunicare Strategică” a fost răspunsul Prefecturii Sibiu.

Sâmbătă, persoane din conducerea Spitalului Județean Sibiu, au declarat pentru Turnul Sfatului, că nu au cazuri confirmate. De asemenea, conform aceleiași surse, nici de la Cluj-Napoca, nu există vreo confirmare de un caz pozitiv din județul Sibiu însă chiar și așa, medicii din Spitalul Județean sunt convinși că există persoane infectate cu noul coronavirus.

Între timp, la noi insistențe din partea mass-mediei, a mai venit un răspuns de la Prefectura Sibiu. ,,Întrebările si solicitările dumneavoastră au fost transmise în totalitate Grupului de Comunicare Strategică. Răspunsul primit este ceea ce v-am transmis deja. Centrul face confirmări sau infirmări cu privire la existența de cazuri COVID-19”.  

În aceste condiții, crede fiecare ce dorește. Pentru unii răspunsurile sunt o confirmare a faptului că există, pentru unii că nu există. Una peste alta, rămâne întrebarea cui folosește ascunderea (necomunicarea) acestor date, care au fost transmise până recent și care oricum apar/sau nu, în statistica națională?  Vocea străzii oricum a auzit deja de cine știe câte cazuri în Mediaș, Sibiu, în cartierul cutare, pe strada cutare, știe amănunte, a auzit, vorbește, transmite mai departe, informația circulă, se estompează, se augumentează.

Astfel, lipsa de comunicare se transformă cumva în dezinformare. Dacă nu oferi niște informații simple, punctuale, practic nu faci altceva decât să amplifici zvonurile. Iar asta poate duce la creșterea stării de panică, care oricum există deja în rândul populației. 

Banner EximTur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here