Acasă Nova TV

Directorul general Romgaz la Bruxelles | Conferință pe tema energiei

627
Bruxelles

Directorul general Romgaz Adrian Volintiru a fost prezent la Bruxelles la conferința ,,Central European Day of Energy”.

Tranziția către o economie fără emisii de carbon a fost principalul subiect al discuțiilor care au avut loc în cadrul conferinței “Central European Day of Energy” la Bruxelles. Într-un orizont optimist şi ambițios, decarbonizarea economiei UE până în 2050 presupune un cadru facil şi totodată puternic reglementat pentru toate statele membre. Elementul cheie pentru a atinge decarbonizarea economiilor până în 2050 îl reprezintă JET Fond. Altfel spus Fondul pentru tranziție, un instrument care vine în sprijinul şi susținerea schimbărilor în vederea decarbonizarii. Sunt vizate în special țările aflate în tranziție şi cu dificultăți de finanțare.

Directorul General DG Energy, Klaus Dieter Borchardt:

„Știm că provocările sunt mari dar la fel sunt şi oportunitățile pe care aceste schimbări le aduc în statele membre. Daca vom reuşi să folosim oportunitățile, vom putea crea noi locuri de muncă şi creștere economică în viitor. Niciun cetățean, nicio țara nu va fi lăsată în urma în această perioadă de tranziție. Trebuie să lucrăm împreună, să găsim soluția adecvată la fiecare problemă identificată”. 

Domnia sa a vorbit despre necesitatea diversificării şi crearea unui mix energetic gaz, energie electrică, LNG, energie verde, etc. Acesta să asigure posibilitatea de dezvoltare sustenabilă în perioada de tranziție către economiile cu zero emisii de carbon.

“Trebuie să demonstrăm că oportunităţile tranziției sunt mai mari. Evident ele sunt mai profitabile decât provocările pe care trebuie să le depășim”. 20% din bugetul UE se dorește a fi alocat catre sectorul energiei cu preponderenţă în energia verde, schimbările climatice, infrastructură, etc în perioada 2021-2030.

Adrian Volintiru, Directorul General ROMGAZ:

„ROMGAZ acționează în direcția propusă de CE. Adcă diversificarea activității companiei şi identificarea posibilităților de finanțare pentru putea realiza proiectele pe care ni le-am propus. Dintre acestea amintesc intensificarea activităților Off-shore (LukOil şi intenția de a prelua de la EXXON o parte din Neptun Deep). Continuarea construcției de centrale termoelectrice după exemplul celei de la Iernut și participarea în proiectul Terminalului de LNG de la Alexandropolis, Grecia. Nu în ultimul rând, pe lângă energia regenerabilă, investiția într- o fabrică de metanol. Suntem foarte atenți şi dorim să participăm activ la oportunitățile pe care le va oferi JET Fund. O parte din proiectele companiei sunt în strânsă dependenţă de finanțarea europeană”.

Central European Day of Energy

C.E. estimează, în strategia de schimbări climatice pe termen lung, ca investițiile în energia cu emisii de carbon reduse şi infrastructura aferentă, vor crește. De la 2% din PIB la 2,8% sau în cifre 520-575 miliarde euro pentru decarbonizarea pana în 2050. Aceasta s-ar traduce în investiții de 175-290 miliarde euro pe an în perioada 2021-2030. 


“Magnitudinea transformărilor viitoare în sectorul energetic justifică creșterea finanțării prin JET Fund. Suma propusă de Parlamentul European, de 4,8 miliarde de euro, este considerată ca fiind insuficientă pentru a acoperi nevoile statelor membre în tranziție”, a declarat Maciej Jakubik, directorul executiv al CEEP.

Recomandarea către statele membre în vederea identificării oportunităților in perioada următoare este ca acestea să se orienteze către diversificarea portofoliului. Crearea unui mix LNG, dezvoltarea de interconexiuni, energie verde şi alte forme care susţin tranziția către decarbonizarea economiei până în 2050.

Articolul precedent2 piese de teatru sâmbătă la Sala Traube
Articolul următorA violat 2 tinere sub amenințarea cuțitului iar apoi le-a tâlhărit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.